Boekentip: De mythe van normaal van Gabor Maté

The Optimist 9 dec 2022 Gezondheid

Deze week verscheen De mythe van normaal, het nieuwste boek van gerenommeerd arts en bestsellerauteur Gabor Maté. In zijn meest urgente werk tot nu toe laat hij zien hoe wij door onze levenswijze in feite steeds ongezonder worden.

Hoe gezond is ‘normaal’?

Maté toont zonder omhaal van woorden aan, dat onze heersende opvatting van ‘normaal’ onjuist is. We zijn geneigd te geloven dat ‘normaal’ gelijk staat aan ‘gezond zijn’. Maar hoe gezond is deze norm nu echt? Onze gezondheidszorg behoort tot de beste van de wereld, toch zien we onder andere een toename van chronische ziekten, een verhoging van medicijngebruik op recept, steeds meer mentale gezondheidsproblemen en een algemene verslechterde gezondheid.

Toxische samenleving

Gedurende vier decennia klinische ervaring ontdekte Maté dat vrijwel alle ziekten een weerspiegeling zijn van het leven in een ongezonde en toxische samenleving. We negeren de rol van trauma en stress en de druk van het jachtige bestaan op ons lichaam en onze geest. Ondanks alle expertise en technologische verfijning slaagt de westerse geneeskunde er vaak niet in de hele persoon te behandelen, en negeert zij hoe de toxische hedendaagse cultuur ons lichaam en ons immuunsysteem belast, en bovendien ons emotionele evenwicht ondermijnt.

Op weg naar gezondheid en heling

Gabor Maté biedt in De mythe van normaal zijn visie op de oorzaken van ziekte en geeft scherpe kritiek op hoe onze maatschappij ons ziek maakt. Toch doet hij niet aan doemdenken: hij geeft ons perspectief en handvatten op weg naar gezondheid en heling.

Tot en met donderdag 15 december 2022 bestel je De mythe van normaal zonder verzendkosten binnen Nederland in de webshop. Hier lees je het inleidende hoofdstuk uit zijn boek.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie