Boekentip: Anders

The Optimist 12 aug 2022 Natuur & Milieu

Wat kunnen we leren van de manier waarop apen met elkaar omgaan? Veel, is de conclusie van de wereldberoemde primatoloog Frans de Waal. Hij beschrijft in zijn boek Anders hoe we tegen het begrip gender aan kunnen kijken. Anders dan je misschien zou denken.

Bonobo’s en chimpansees

In ‘Anders’ buigt De Waal zich over verschillen in sekse en gender bij de mens en andere dieren. Hij maakt hierbij gebruik van zijn grote kennis van onze naaste verwanten: chimpansees en bonobo’s. Wat is het geheim van de door vrouwen geleide vreedzame samenleving van bonobo’s? En wat kunnen wij mensen leren van mannelijke dominantie en territorialiteit bij chimpansees?

Genuanceerd

Tegenwoordig wordt vaak beweerd dat genderverschillen het resultaat zijn van sociale vorming, maar De Waal toont aan dat het een biologische basis heeft. Hij behandelt onderwerpen als genderidentiteit, seksualiteit, gender gerelateerd geweld, vriendschap en zorgzaamheid, en laat overtuigend zien dat de evolutionaire biologie bijdraagt aan een genuanceerder cultureel begrip van gender.

Bestel nu zonder verzendkosten

Je bestelt Anders tot en met donderdag 18 augustus 2022 zonder verzendkosten in de webshop.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie