Blue Monday Run: in beweging voor mentale gezondheid

The Optimist 1 dec 2022 Gezondheid

Op maandag 16 januari 2023 organiseert MIND voor de zesde keer een Blue Monday Run. Op deze Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar, komen honderden mensen door het hele land in beweging om aandacht te vragen voor mensen met een depressie. Ook halen ze hiermee geld op voor projecten van de organisatie om mensen met een depressie en andere psychische problemen, alsook hun naasten, te helpen.

Meer aandacht voor mentale gezondheid

Afgelopen editie deden 429 mensen door het hele land mee. Dit jaar hoopt MIND op minimaal 600 deelnemers en een totale opbrengst van 100 duizend euro. Gezien de huidige ontwikkelingen, waarbij veel mensen – waaronder ook veel jongeren – last hebben van depressie, burn-out en andere psychische klachten, stelt de organisatie dat dit nodig is.

Tegelijkertijd benadrukt MIND dat er nog heel veel nodig is voordat het in Nederland écht goed geregeld is op het gebied van mentale gezondheid. In 2021 was bijvoorbeeld 18 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één onder jongeren tot 30 jaar en ook is het de grootste doodsoorzaak voor 30- tot 60-jarigen na kanker en hart- en vaatziekten (CBS).

MIND Blue Monday Run coördinator Sabina Vissers: ‘Wanneer we met zijn allen meer aandacht hebben voor mentale gezondheid en wanneer er meer prioriteit aan wordt gegeven in politiek en maatschappij, kunnen we veel psychisch lijden, verdriet van naasten én zorgkosten besparen.”

In beweging tégen depressie

Deelnemers aan de run kunnen gaan hardlopen, wandelen of op een andere manier in beweging komen. Dit organiseren zij zélf in hun woonplaats of andere zelfgekozen locatie. Het motto van de MIND Blue Monday Run is ‘Kom in beweging tégen depressie en vóór mentale gezondheid’.

MIND besteedt de opgehaalde donaties aan projecten die de psychische gezondheid in Nederland bevorderen. Omdat 75 procent van de psychische klachten ontstaan voor het vijfentwintigste levensjaar, investeert MIND veel van de donaties in preventie bij en voorlichting voor jongeren. MIND wil dat niemand er alleen voor staat en wil mensen met elkaar in verbinding brengen en hulp bieden, bijvoorbeeld middels de hulplijn MIND Korrelatie.

Meer informatie over de MIND Blue Monday Run is te vinden via www.bluemondayrun.nl.

Bron: Mind
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie