WednesDaily: Blauw Wit Rood een boek van Karel Smouter

The Optimist 4 okt 2023 Samenleving

Het overbruggen van verschillen is zo makkelijk nog niet. Karel Smouter beschrijft in zijn boek Blauw Wit Rood, hoe de boerenopstand zo uit de hand kon lopen. Volgens hem zouden we er nu een stuk beter vanaf zijn als we vanaf begin af aan beter met elkaar hadden gecommuniceerd. Hij roept mensen op om elkaar niet bij voorbaat af te schrijven en stelt dat meestal iedereen een deel van de waarheid in pacht heeft.

‘Ik zie dat we eigenlijk voortdurend clichés maken van elkaars standpunten. Dat maakt dat we elkaar eigenlijk bij voorbaat al in een bepaald hokje duwen.’ Karel legt uit dat je daardoor een bepaalde starheid creëert. Je ziet dat volgens hem goed terug in het conflict tussen de overheid en de Nederlandse boeren. ‘Het is tegenwoordig normaal geworden dat als je bijvoorbeeld vóór verduurzaming van de landbouwsector bent, je ook vóór windmolens moet zijn. Ik noem dat meningenpakketjes. Die zorgen ervoor dat we elkaars verschillen benadrukken, terwijl de uitdagingen van deze tijd juist om samenwerking vragen.’

Karel vindt dat we elkaar ook de ruimte moeten gunnen om van elkaar te verschillen. De problemen van deze tijd vragen volgens hem immers om de input van verschillende visies. Karel ontkent niet dat dit best een uitdaging kan zijn. ‘Het is belangrijk om je te realiseren dat er achter die enorme verschillen in mening vaak dezelfde zorgen schuilgaan.’

Het kan natuurlijk zo zijn dat je zo fundamenteel van mening verschilt dat een gesprek misschien onmogelijk lijkt. Toch roept Karel op om elkaar niet af te vallen. ‘Natuurlijk zijn er grenzen aan waar je met iemand een constructief gesprek over kan hebben. Maar je kunt de mens respecteren en de mening verwerpen toch?’ Het klinkt zo simpel, maar dat is volgens Karel wel de sleutel naar een gezonde omgang tussen mensen. ‘Ik heb het zelf natuurlijk ook wel eens meegemaakt. GeenStijl plaatste een artikel getiteld: “Karel Smouter eindelijk weg bij De correspondent. Nu moet de rest nog dood”.’ Dit is natuurlijk niet niks, toch besloot Karel de auteur uit te nodigen om een biertje te drinken. ‘In dat gesprek bleek dat we eigenlijk veel meer gemeen hadden dan we dachten.’ Dat bedoelt Karel dus met goed communiceren.

Ben je benieuwd naar het boek van Karel? Bestel Blauw Wit Rood op YouBeDo en doneer tot 12 procent van de verkoopprijs aan een goed doel.

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie