The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Door biologisch te eten vermindert het risico op kanker met 25 procent, blijkt uit onderzoek dat deze week is gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Vooral degenen die overwegend biologische voeding aten, leken meer in staat lymfeklierkanker en borstkanker te bestrijden.
De onderzoekers menen dat dit komt door hun lagere blootstelling aan residuen van bestrijdingsmiddelen. Zij veronderstellen hierdoor dat consumenten die veel organisch voedsel eten een lager risico op het ontwikkelen van kanker hebben. Een andere verklaring is volgens de onderzoekers dat de zestien natuurlijke bestrijdingsmiddelen die in de Europese Unie in de biologische landbouw worden toegelaten veel minder toxische effecten vertonen dan de synthetische pesticiden die in de conventionele landbouw worden gebruikt.
Aan het onderzoek deden 68.946 Franse volwassen mee van mei 2009 tot november 2016. Meer dan driekwart van de deelnemers was vrouw en was halverwege de veertig. De vrijwilligers rapporteerden of zij ‘nooit, af en toe of de meeste tijd’ gebruikmaakten van zestien biologische producten, waaronder groente en fruit, vlees en vis, kant-en-klaargerechten, plantaardige olie, maar ook supplementen. Hieruit vloeide een biologische voedselscore. Tijdens de studie ontwikkelde bij 1.340 mensen kanker. De meest voorkomende was borstkanker (459), gevolgd door prostaatkanker (180), huidkanker (135), darmkanker (99) en lymfeklierkanker (47). Bij degenen die overwegend biologisch aten kwam de ziekte dus beduidend minder voor. Degenen die het vaakst biologisch aten, hadden 25 procent minder kans om kanker te ontwikkelen. In het bijzonder hadden zij 73 procent minder kans op het ontwikkelen van lymfeklierkanker en 21 procent minder kans op de ontwikkeling van borstkanker na de menopauze.
Hoewel een significant verschil zichtbaar is, zeggen de onderzoekers ook dat de bevindingen nog preciezer moeten worden onderzocht. Toch zou het promoten van de organische voedselconsumptie in de algemene bevolking een veelbelovende preventieve strategie tegen kanker kunnen zijn, aldus de onderzoekers in hun publicatie.
Is biologische voeding werkelijk milieuonvriendelijker en ongezonder is dan gangbaar? Lees ook ‘Gelijke Monniken, Gelijke kappen’.
Bron: JAMA NetworkSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties