Biologische plaagbestrijding in de tuin

The Optimist 3 aug 2024 Natuur & Milieu

Kleine diertjes en insecten horen bij de natuur en dus ook in je tuin. Maar zie je aangetaste plantjes, kale buxushagen, zwarte puntjes of vlekjes in de meest vreemde kleuren op je gewassen? Dikke kans dat je last hebt van een plaag. Ga niet gelijk in de weer met allerhande bestrijdingsmiddelen. Veel van deze producten zijn namelijk een risico voor het milieu, de mens en dier. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke opties voor biologische plaagbestrijding. Zoals door de inzet van natuurlijke vijanden als sluipwespen, aaltjes of roofmijt, waarover verderop meer.

Het probleem met chemische bestrijdingsmiddelen

De meeste mensen weten dat het gif in bestrijdingsmiddelen een risico vormt voor het milieu, andere (huis)dieren en onze gezondheid. Zelfs wanneer de middelen door de gezondheidsinstanties zijn toegestaan, wil dit niet zeggen dat ze milieuvriendelijk zijn. Sterker nog, ze kunnen ons ecosysteem flink verstoren met alle gevolgen van dien.

Van de regen in de drup

Bijvoorbeeld: wanneer je last hebt van een buxusmotten-plaag en je bestrijdt deze met gif, dan doodt je ook alle andere belangrijke dieren, zoals vlinders, bijen en lieveheersbeestjes. En dat niet alleen! Ook koolmezen zijn gek op buxusrupsen. Door het chemisch bestrijden van de buxus, kunnen koolmezen dit gif binnen krijgen waardoor ze dood gaan. Dit kan vervolgens weer leiden tot een overlast van andere plaagdieren zoals de processierups, waar een koolmeesje namelijk ook dol op is.

Wat is biologische plaagbestrijding?

Biologische plaagbestrijding begint met het aantrekkelijk maken van je tuin voor dieren die plaagdiertjes eten, zoals egels en vogels. Ook is het belangrijk te kiezen voor sterke planten die goed bij je tuin passen.

Biocontrole, oftewel biologische plaagbestrijding, gaat uit van natuurlijke mechanismen om een ongewenste populatie aan plaagdiertjes onder controle te houden. Bijvoorbeeld door de inzet van roofdieren, parasieten en nuttige micro-organismen als natuurlijke vijanden van de plaag. Dit is niet alleen beter voor het milieu, het vermindert het risico op overblijfselen van gif die het ecosysteem verstoren. Dit maakt het een duurzame manier van plaagbestrijding met een veel beter langetermijneffect, zonder de risico’s van chemische bestrijding.

Beestjes tegen beestjes

In het eerder genoemde voorbeeld van buxusmotten kun je heel goed beestjes als natuurlijke vijanden inzetten om een plaag te voorkomen en te verhelpen. Hang bijvoorbeeld een nestkastje op voor de koolmezen of laat je kippen loslopen. Ook sluipwespen zijn goede bestrijders van de buxusmot omdat ze de eitjes parasiteren. Een andere manier van biologisch bestrijden is het behandelen van bladeren met nuttige aaltjes.

Sluipwespen helpen ook bij het voorkomen van andere plagen. Net als roofinsecten zoals lieveheersbeestjes, galmuggen en gaasvliegen. Deze vraatzuchtige roofdieren voeden zich maar al te graag met verschillende plagen. De een zijn dood is de andere zijn brood, zo gaat dat ook in de natuur.

De roofmijt als natuurlijke vijand tegen veel soorten plagen

Roofmijten zijn kleine diertjes met pootjes die kleine insecten en plaagmijten eten. Ze komen van nature voor in de tuin en worden ook gekweekt als biologische bestrijders. Je kunt ze inzetten voor het controleren van de populatie van bloedluizen, spint, witte vlieg en trips. Het soort gewas, klimaat en licht bepalen welke roofmijt waar, en hoe, het best wordt uitgezet. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld strooikokers tegen spint of kweekzakjes tegen trips gebruiken.

Inzet van feromoonvallen tegen een mottenplaag

Een ander voorbeeld van biologische plaagbestrijding is het plaatsen van feromoonvallen. In een feromoonval zit een lokstof waar mannelijke motten op afkomen die vervolgens worden gevangen. Deze kunnen daardoor geen vrouwtjes bevruchten waardoor er minder eitjes worden gelegd en de populatie van schadelijke rupsen afneemt.

Kortom: er zijn veel manieren van biologische plaagbestrijding zonder de negatieve milieu-impact van bestrijdingsmiddelen. Volg wel altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing op voor veilig gebruik en een effectief resultaat.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie