Biocement uit urine, bacteriën en calcium

The Optimist 16 mei 2022 Natuur & Milieu

Met alleen afval als grondstoffen hebben wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore een manier gevonden om biocement te creëren. Dit maakt het alternatief voor traditioneel cement nog groener en duurzamer.

Het meest verrassende ingrediënt van dit biocement is urine. Samen met bacteriën en calcium werd een verantwoord en eenvoudig recept ontwikkeld. Het biocement wordt al gebruikt in proeven om het zand op de kustlijn van Singapore te versterken en rotsgravures in China te herstellen. De NTU -wetenschappers gebruikten twee gewone afvalstoffen, industrieel carbide slib en ureum – van de urine van zoogdieren – om deze hernieuwbare vorm van cement samen te stellen.

Milieuvriendelijk

Wanneer bacteriën worden toegevoegd en de uiteindelijke mix op grond of zand wordt gespoten, vindt er een verhardingsreactie plaats. Dit bindt de bodemdeeltjes tot een vast blok. Het productieproces van dit biocement vereist minder energie en genereert minder koolstofemissies in vergelijking met traditionele cementproductiemethoden. Biocement wordt geproduceerd bij kamertemperatuur zonder iets te verbranden. Dat maakt het een groener, minder energie verbruikend en koolstofneutraal proces.

Monumentherstel

De onderzoekers zeggen dat hun biocement mogelijk een duurzame en kosteneffectieve methode kan worden voor bodemverbetering. Het is ook geschikt voor het verminderen van stof of winderosie in de woestijn of het bouwen van zoetwaterreservoirs op stranden of in woestijngebied. Een groot voordeel van deze methode is dat de oplossing kleurloos is. Wanneer toegepast op bodem, zand of gesteente, wordt de oorspronkelijke kleur behouden. Dit maakt het bruikbaar voor het herstellen van oude rotsmonumenten en artefacten. Het biocement is al gebruikt om afgebroken stukken te herstellen, zoals de vingers van de handen van een Boeddha van de Dazu rotskunstwerken, een UNESCO-werelderfgoed in China.

Bron: NTU Singapore

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie