The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In een oud eikenbos in het Engelse Oxfordshire zijn 800 duizend inheemse honingbijen ontdekt, waarvan men dacht dat ze waren uitgestorven. Volgens experts gaat het waarschijnlijk om afstammelingen van de oorspronkelijke boshoningbij. Bijzonder is de aanpassing die de beestjes deden om te kunnen overleven.
De insecten werden gevonden in de holte van enkele eikenbomen. Omdat er in het gebied niet eerder bijen waren gesignaleerd, werd gedacht dat het om ontsnapte zwermen gedomesticeerde bijen ging uit nabijgelegen bijenkorven.
Bijenexpert Filipe Salbany vond uiteindelijk vijftig afzonderlijke bijenkolonies in het verwilderde bos. Hij is ervan overtuigd dat ze behoren tot de ondersoort met de naam ‘Ye Olde Englische Bee’. Aan The Guardian vertelt Salbany: ‘Een wilde bij die zich heeft aangepast aan de omgeving, wordt een ecotype genoemd. En dit zou een heel kostbaar ecotype kunnen zijn – de eerste bij die volledig is aangepast aan het leven in het eikenbos.’
De ontdekte honingbijen zijn kleiner, donkerder en bonter dan geïmporteerde Europese honingbijen. Opmerkelijk is dat de bijen kunnen overleven bij temperaturen van 4 graden Celsius, dit is zo’n tien graden kouder dan wat bijen normaal gesproken nodig hebben om te kunnen vliegen. Dat zij kunnen overleven bij deze lage temperatuur brengt een groot voordeel met zich mee; het weerhoudt ook de aartsvijand van de bij, de varroamijt.
Salbanay zegt hierover: ‘Ze komen niet uit geimporteerde bijenvoorraden die mensen binnenbrengen. De vleugels zijn kleiner en hun aderen zijn heel duidelijk. Ze hebben geen behandeling gehad voor de varroamijt, maar ze sterven niet af.’
Meer lezen:
Het gevecht van de eeuw: de honingbij versus de varroamijt
Bijen kunnen naar de voedselbank
Het lied van de bij – wat bijen ons kunnen leren
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties