Biedingen op koophuizen openbaar

The Optimist 15 nov 2021 Economie

Het kabinet wil de woningmarkt eerlijker en transparanter maken. Door biedingen op koophuizen openbaar te maken, moeten misstanden worden voorkomen.

De huidige manier van bieden op koopwoningen leidt tot prijsmanipulatie, stelt demissionair minister Kajsa Ollongren. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat er te veel misstanden zijn in de makelaarswereld. Vriendjespolitiek en het gebrek aan transparantie voeren de boventoon bij de verkoop van woningen. Dit blijkt uit klachten die Vereniging Eigen Huis (VEH) verzamelde. Daarnaast meldt ze dat er te veel onduidelijkheid is over de regels waar kopers, verkopers en makelaars zich aan moeten houden.

Automatisch biedlogboek

Om zowel verkopers als biedende partijen inzicht te geven in de biedingen, moet er bij de verkoop van ieder huis een automatisch ‘biedlogboek’ worden bijgehouden. Hiermee verdwijnt de ruimte om niet-integer te handelen. Als de branche niet snel zelf een biedlogboek regelt, zal Ollongren dit via wetgeving afdwingen. 

Regelgeving

Daarnaast moeten brancheverenigingen VBO en NVM dit jaar een verbeterplan opstellen om de regels waar kopers, verkopers en makelaars zich aan moeten houden te verduidelijken. De regelgeving is op dit moment nog te veel aan interpretatie onderhevig.

Financiering en bouwkundig rapport

Tot slot komen voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport waarschijnlijk verplicht in ieder koopcontract. Ondanks de grote financiële risico’s, laten huizenzoekers deze zaken meestal vallen om zo hun kansen op een woning te vergroten.

Het woningtekort is een groot probleem waarbij niet alleen de huizenprijzen blijven stijgen, maar mensen ook geneigd zijn om risicovolle beslissingen te nemen. Wil je weten hoe het woningtekort aangepakt wordt? Lees dan deze daily over de woningnood oplossen met bestaande bouw.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie