Bezoek het plastic kasteel in Zandvoort

The Optimist 29 dec 2020 Natuur & Milieu

In Zandvoort staat tijdelijk een plastic kasteel gemaakt van honderden gevonden zandvormpjes. Het kasteel genaamd Plastic Kingdom zet de plastic soep in de schijnwerpers en is een statement tegen het roekeloze gebruik van plastic.

Het kasteel van 2,5 meter hoog werd opgebouwd uit stukjes plastic zonder recycle code. Alle stukjes werden de afgelopen jaren door de jutters van Stichting Juttersgeluk van het strand geraapt. Samen met kunstenaar Ap Esenbrink maakten zij dit verlichte, interactieve object.

Bezoeker wordt uitgedaagd

Plastic Kingdom is dit jaar een contrastrijk onderdeel binnen de Zandsculpturenroute. ’s Avonds is het kasteel verlicht en kun je naar binnen via de slotpoort die behangen is met plastic kinderschepjes. Binnen de muren van het kasteel wordt duidelijk hoe schadelijk plastic is voor het milieu en waarom recyclen zo moeilijk is. Bezoekers krijgen tips voor een duurzamere leefstijl en worden uitgedaagd ideeën in te sturen om Zandvoort schoner en duurzamer te maken.

Kansen bieden

Juttersgeluk bestaat dit jaar vijf jaar. De stichting zet zich in om stranden schoon te houden en streeft naar een inclusieve samenleving. In de werkplaats kunnen mensen aan de slag die om wat voor reden geen regulier werk hebben. Daarbij worden kansen ontdekt die de zee en het strand ons bieden.

Bezoek Plastic Kingdom tot eind januari 2021 op het Gasthuisplein in Zandvoort.

Foto: Manya van der Lip

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie