Niet alle bewerkte voedingsproducten zijn slecht voor je

The Optimist 17 feb 2017 Gezondheid

De term “bewerkte voedingsmiddelen” is een generalisatie geworden voor alles wat uit een zak of doos komt. Zelfs in voedingsadviezen klinkt de zin “eet minder bewerkte voedingsmiddelen en kies voor vers”. Toch is het echte verhaal net iets ingewikkelder.

De manier waarop de voedingsmiddelen worden bewerkt, is namelijk ook van groot belang. Om makkelijk te bepalen hoe bewerkt ons eten is, hebben onderzoekers vier categorieën gemaakt:

Groep 1

Onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen: onder deze categorie vallen dingen zoals groenten, fruit, noten, eieren, vlees en melk. Als deze etenswaren bewerkt zijn, is dat om de houdbaarheid van het product te verlengen, bijvoorbeeld door het invriezen van groenten of het sealen van vleeswaren.

Groep 2

Bewerkte culinaire ingrediënten: onder deze categorie vallen de voedingsmiddelen die we aan ons eten toevoegen om het smaak te geven, zoals olijfolie, zout, honing en gedroogde kruiden.

Groep 3

Bewerkte voedingsmiddelen: onder deze categorie behoort het etenswaar dat enige vorm van bewerking heeft ondergaan en maar twee of drie ingrediënten bevat. Voorbeelden zijn vis in blik, gezouten noten en zuurdesem (gegist) brood.

Groep 4

Ultra-bewerkte voedingsmiddelen: de voedingsmiddelen in deze categorie zijn het resultaat van industriële bewerking van vijf of meer goedkope ingrediënten. Ongeveer 60 procent van onze dagelijkse calorie-inname komt uit deze ultrabewerkte voedingsmiddelen, en dat percentage zo veel lager moeten liggen. Over het algemeen bevatten ultra-bewerkte voedingsmiddelen een hoog suiker-, vet- en zoutgehalte en juist weinig vitaminen, vezels en mineralen. Voorbeelden van ultra-bewerkte voedingsmiddelen zijn snoep, ijs, ontbijtgranen, frisdranken en hotdogs.

Het is dus, in combinatie met vers eten, helemaal niet erg om een aantal licht-bewerkte voedingsmiddelen in uw winkelwagentje te leggen, zolang u de ultra-bewerkte voedingsmiddelen maar vermijdt, of in ieder geval uw inname hiervan vermindert.

Bron: Washingtonpost.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie