Bevolking mag overheid klimaatadvies geven

The Optimist 27 mrt 2023 Natuur & Milieu

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat vraagt via een volksraadpleging advies aan de bevolking. Deze Nationale Klimaatraadpleging moet helpen bij het aanscherpen van het klimaatbeleid van de overheid.

Voor het klimaat maken landen afspraken om de CO2-uitstoot of het gasverbruik de verminderen. Deze afspraken leiden tot keuzes en dilemma’s waar Nederlandse inwoners de gevolgen van merken. Met de volksraadpleging krijgt de bevolking de kans om hun ideeën en inzichten over het klimaatbeleid te delen.

Enquête

De enquête is niet alleen een vragenlijst. Deelnemers krijgen twee vraagstukken om op te lossen. Bij het eerste deel gaat het over het samenstelling van klimaatneutrale energievoorzieningen. Alle opties hebben voor- en nadelen. Er moet rekening worden gehouden met de totale geproduceerde energie, afhankelijkheid van het buitenland en kosten.

In het tweede deel komen aanvullende maatregelen aan bod. Deze maatregelen slaan op de haalbaarheid van de plannen in verband met de grenzen van onze planeet. Hier kan de deelnemer ook verschillende opties overwegen.

Doelen

Aan de hand van deze volksraadpleging kan in kaart worden gebracht wat voor waarden, zorgen en kansen de deelnemers zien. Daarbij is het belangrijk om te constateren hoe mensen afwegingen maken en wat dan de prioriteiten zijn die zij stellen. De enquête simuleert de keuzesituatie van de overheid en laat deelnemers dezelfde dilemma’s doorleven.

Naar verwachting komen de uitkomsten rond de zomer beschikbaar. Ze worden gebruikt voor de aanscherping en beoordeling van het klimaatbeleid.

Via deze link kunnen alle Nederlanders, van 9 maart tot en met 21 april 2023, de Tweede Kamer adviseren over klimaatbeleid.

Afbeelding: Nationale Klimaatraadpleging 2023

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie