The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Goed nieuws uit Den Haag. Vanaf deze maand is het voor mensen zonder zorgverzekering mogelijk om noodzakelijke medische zorg te krijgen. Tot dusver was het zo dat onverzekerden alleen spoedeisende hulp konden krijgen.
De maatregel is in het leven geroepen na een noodoproep van de Nederlandse Straatdokters Groep. Zij constateerden dat personen met verward gedrag en dak- en thuislozen op hun meest kwetsbare momenten verstoken blijven van noodzakelijke zorg. Het is lastig om bij deze groep, die hoofdzakelijk uit jongeren bestaat, te achterhalen of ze verzekerd zijn. Staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Paul Blokhuis heeft daarom de wet aangepast, zodat deze groep mensen meer dan alleen spoedeisende hulp kan ontvangen.
De groep mensen voor wie de nieuwe regeling is, is niet gering. Circa 6.250 onverzekerdenkunnen ervan profiteren. De regeling geldt bovendien met terugwerkende kracht tot begin maart 2018. Voor de regeling heeft Blokhuis 4,8 miljoen euro uitgetrokken. ‘In een welvarend land als Nederland kan het niet zo zijn dat we mensen zo in de kou laten staan, zeker niet op hun zwakste momenten. De belangrijke eerste stap is gezet’, aldus Blokhuis.
De site van de rijksoverheid meldt dat naast de aanpassing van de wet er nog een belangrijk punt van aandacht is. Zeer weinig instellingen en zorgaanbieders waren bekend met de oude regeling dat alleen spoedeisende hulp mocht worden verleend aan onverzekerden. De overheid wil ervoor zorgen dat alle Nederlandse zorgaanbieders bekend zijn met de nieuwe wetgeving. Om dit te bereiken gaat een speciale groep voorlichters op pad om ziekenhuizen, ggz-instellingen, huisartsen, verpleegkundigen, specialisten en zelfs administratieve medewerkers bij te praten. Daarnaast is op de site van publieke dienstverlener CAK alle informatie te vinden over de nieuwe regeling.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Fijn dat het nu echt geregeld wordt voor mensen die op straat leven en slapen en daardoor extra kwetsbaar zijn, tenminste voor een bepaalde periode.
In 1996 bij de sluiting van Perron Nul in Rotterdam waren er al heel veel mensen op straat weggekropen in allerlei holen en spelonken van de stad. Met de daarbij behorende ziekten door de verwaarlozing.
Er bestaan grote risico’s voor alle inwoners van een stad wanneer mensen door slechte of juist ontbrekende medische zorg besmettelijke ziekten krijgen, met als gevolg dat die ziekten verspreid worden door mensen die geen vast onderkomen hebben.
In die tijd ’96 van perron Nul is het ook geregeld. Kennelijk voor een tijdelijke periode. Het lijkt wel cyclisch dat groepen burgers met grote risico’s op besmettelijke ziekten juist geen zorg krijgen. Of je het nu doet voor mensen die ziek zijn en geen geld hebben voor goede zorg, of dat je het doet voor een bevolking die wel geld heeft, maar ook grotere risico’s loopt op besmetting doordat zij aangestoken worden door de eerste groep, dat maakt mij niet uit. Als het maar duurzaam geregeld wordt. Duurzaam is langer dan een bestuurscyclus.
Goed dat dit geregeld is. Mensen horen niet buiten de boot te vallen!