Beter herstellen met live-muziek

The Optimist 26 jul 2017 Samenleving

Het Universitair Medisch Centrum en de Hanzehogeschool in Groningen onderzoeken wat het effect is van live-muziek op het welzijn van ernstig zieke patiënten die een operatie hebben ondergaan. De resultaten zijn veelbelovend.

Prof.dr. Rineke Smilde die het onderzoek leidt twijfelt er niet aan: ze gelooft heilig in de kracht van muziek. Ze klinkt strijdbaar als het gaat om muziek een plek in de samenleving te geven die het volgens haar verdient, omdat muziek voor veel mensen erg belangrijk is. ‘Muziek is geen luxe, muziek is een noodzaak. En bewijs hopen we te krijgen.’

Smilde is sinds 2004 als lector Lifelong Learning in Music verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, onderdeel van de Hanzehogeschool. Vanuit het kenniscentrum Kunst & Samenleving wordt samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een tweejarig onderzoek verricht naar de betekenis van livemuziek voor chirurgische patiënten: Meaningful Music in Health Care. ‘De afrondende fase van het project is in zicht’, vertelt Smilde.

‘Het bijzondere is dat wel onderzoek is gedaan naar de uitwerking van muziek afspelen via een koptelefoon, maar nog niet naar de betekenis van livemuziek. Dat blijkt uit de literatuur.’ Zonder dat ze op de zaken vooruit wil lopen, durft ze wel al te verklappen dat de resultaten van het onderzoek hoopgevend zijn.

Dus pak alvast je gitaar, blokfluit of viool uit de kast en binnenkort: op naar het ziekenhuis!

Bron: Gezondheid & Co.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.