Belize geeft Donald Trump het goede voorbeeld

The Optimist 16 jan 2018 Natuur & Milieu

Op donderdag 4 januari deed Donald Trump een voorstel om naar olie te boren in bijna alle wateren langs de kust van de Verenigde Staten. Als zijn plan doorgaat wordt er geboord in gebieden van miljoenen vierkante kilometers die voorheen beschermd werden. Voordat het zover komt laat het Zuid-Amerikaanse land Belize aan Trump zien hoe het ook kan.

Voor Belize bestaat de export voor meer dan een kwart uit olie. Toch besluit de regering van het land te stoppen met de offshore winning van olie. Dit ten goede van het barrièrerif waar 1.400 verschillende diersoorten leven. Het rif vormt het thuis van bedreigde diersoorten als bepaalde schildpadden, haaien en zeekoeien en staat al sinds 2009 op de World Heritage Sites In Danger-lijst van Unesco. Het besluit van Belize om te stoppen met olieboring moet ervoor zorgen dat het rif van de lijst verdwijnt. De minister-president van het land, Dean Barrow, is tevreden met het besluit: ‘Dit is een overwinning voor het behoud en de bescherming van het milieu.’

Een overtuigende campagne

Volgens The New York Times wordt het voorstel van Trump toegejuicht door de olie-industrie. Zij vinden het de hoogste tijd dat er meer olie wordt gewonnen. Tegengeluid komt van milieubewegingen die het een beschamend voorstel vinden.

Het besluit van Belize is te danken aan een campagne van het World Wide Fund for Nature (WWF). Dit natuurfonds zet zich in voor de bescherming van koraalriffen. Dankzij een campagne van het fonds werd de regering van Belize door bijna een half miljoen bezorgde wereldburgers gemaild over de kwestie.

Belize produceert zo’n 3.000 vaten olie per dag. In vergelijking tot de VS is dit te verwaarlozen, zij produceren in de Golf van Mexico al zo’n 1,5 miljoen vaten olie per dag. Toch is het besluit van Belize belangrijk. Het geeft goede signalen af aan de rest van de wereld en laat de kracht zien van tegengeluid. ‘Belize is een klein land dat zich groots inzet voor het milieu’, zegt Nadia Bood, een koraalrif-onderzoeker bij het WWF. ‘Door te stoppen met boren naar olie worden andere landen gemotiveerd hetzelfde te doen om zo onze oceanen te beschermen’, meldt Chris Gee van het WWF.

Ook in de Daily van vandaag:
Taiwanezen leggen hierdoor hun smartphone makkelijker weg
> Je botten gezond houden doe je met deze voedingsstof

Bron: Quartz
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie