Volg hoopvolle jongeren tijdens de aidsepidemie

The Optimist 4 aug 2021 Samenleving

In de jaren ’80 viel het gevaar van aids wel mee. Of in ieder geval: dat is wat de maatschappij in die tijd wilde laten lijken. De televisieserie It’s a Sin opent een luik naar hoe de aidsepidemie begon. De harde realiteit en toch ook de hoop die homoseksuele jongeren hooghielden. 

De serie begint onschuldig. De vijf vrienden Ritchie, Roscoe, Colin, Jill en Ash experimenteren met hun geaardheid in de Londense LHBTI-community van de twintigste eeuw. Toch slaat de stemming al snel om. Aids steekt de kop op en slaat om zich heen. Regisseur Russel T. Davies maakt een duidelijke keuze. Hij laat niet alleen de grimmige zijde van deze moeilijke tijd zien. Hij kiest ervoor om op een hoopvolle manier over te brengen wat er omging in de jongeren van die tijd, hoe zij hun wereld zagen en hun onwrikbare overtuiging om de gevaren van deze epidemie aan het licht te brengen.

Hoewel de serie schokkend is, is het belangrijk om te zien hoe de wereld omging met de opkomst van aids. Het laat de gevaren van een eenzijdige kijk zien en hoe belangrijk het is om de ziekte aan ketens te leggen. Daarnaast is de dynamiek van de vijf vrienden sterk en laat het zien hoe zelfs in moeilijke tijden ze moedig strijd leveren en liefde het roer laten voeren. Perfect dus om deze Pride Week toch wat extra aandacht te geven aan de LHBTI-community, terwijl je zelf ook iets leert. It’s a Sin is nu te zien op NPO Plus.

Ook The Optimist (destijds Ode) was er al vroeg bij om de bestrijding van aids een podium te geven. Dat kun je hier lezen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie