Belangrijke invloed van slaap op diabetes

The Optimist 11 jul 2023 Gezondheid

Vorige week publiceerden onderzoekers van de universiteit van Californië hun bevindingen over de invloed van diepe slaap op diabetes. Hersengolven tijdens de diepe slaap reguleren de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Daardoor verbetert de boelduikerregulatie de volgende dag.  

Diabetes is een ziekte die in twee vormen voorkomt: type 1 en type 2. Bij beide varianten gaat er iets mis met de regulatie van het hormoon insuline. Insuline instrueert het lichaam om suiker uit het bloed op te nemen. Een gezondere levensstijl kan de conditie van iemand met diabetes type 2 aanzienlijk verbeteren. Ook slaap maakt hier een essentieel onderdeel van uit.

Hersengolven

Iedereen weet dat slaap en goed uitrusten belangrijk zijn voor de gezondheid. Waarom dit zo belangrijk is, heeft te maken met het hormonale huishouden van de hersenen. In diepe slaap brengt het lichaam de hormonen in balans. Dit proces wordt aangestuurd door hersengolven. Deze golven zijn elektrische signalen die berichten doorgeven naar andere delen van het lichaam.

Men wist al dat goed slapen belangrijk is bij het onder controle houden van diabetes type 2. Het onderzoek van de universiteit van Californië heeft het verband tussen hersengolven en insulineregulatie beter in kaart gebracht. ‘Onze resultaten onthullen niet alleen een nieuw mechanisme,’ vertelt Vyoma D. Shah, onderzoeker aan het Walker Center for Human Sleep Science, ‘maar laten ook zien dat deze hersengolven in diepe slaap gebruikt kunnen worden als een gevoelige marker voor iemands bloedsuikerspiegel op de volgende dag.’

Diepe slaap

De wetenschappers onderzochten eerst de slaapgegevens van een groep van 600 personen. Ze ontdekten dat een specifieke gekoppelde set van hersengolven tijdens de diepe slaap de glucosecontrole op de volgende dag voorspelde. De onderzoekers herhaalden vervolgens dezelfde resultaten bij een onderzoek onder een aparte groep van 1.900 deelnemers.

Slaap is geen magisch wondermiddel dat alle kwalen zal verhelpen, maar deze nieuwe bevindingen over de rol die hersengolven spelen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel baant een weg voor nieuwe technologieën. Hersengolven kunnen op veilige, niet-invasieve manier in kaart worden gebracht om iemand zo te helpen bij de bloedsuikercontrole.

Bron: Berkeley

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie