Behandeling voor Vitiligo goedgekeurd

The Optimist 24 mei 2023 Gezondheid

Biofarmaceutisch bedrijf Incyte kreeg onlangs toestemming van de Europese Commissie om het middel Opzelura op de markt te brengen. Deze crème is de eerste behandeling voor pigmentatievlekken zoals veroorzaakt door de huidziekte Vitiligo.

Vitiligo is een erfelijke huidziekte waarbij mensen op vroege of latere leeftijd witte pigmentvlekken op de huid krijgen. In feite zijn deze vlekken het gebrek aan pigment, omdat de pigmentcellen onder de opperhuid verdwijnen. Momenteel wordt nog onderzocht wat de precieze oorzaak van de ziekte is.

Schaamte

Volgens het nationaal informatiecentrum erfelijkheid leidt zo’n 2 procent van alle Nederlanders aan een vorm van Vitiligo. Dat zijn ongeveer 240.000 mensen. De ziekte wordt vooral gekenmerkt als een psychosociaal probleem, omdat mensen zich kunnen schamen voor de witte vlekken. Daarnaast verbrandt de huid van mensen met Vitiligo ook sneller op de plekken waar geen pigment meer voorkomt.

Afgelopen maand gaf het Europees Geneesmiddelenbureau voor het eerst groen licht voor een behandelmethode. De crème Opzelura, van het Amerikaanse bedrijf Incyte, is een ‘repigmentatiecrème’ voor mensen vanaf 12 jaar.

Alternatieve schoonheid

Niet iedereen ziet Vitiligo als een handicap. Supermodel Winnie Harlow, bekend van haar deelname aan America’s Next Topmodel, heeft ervoor gekozen de pigmentvlekken in haar gezicht juist niet te bedekken, en is doorgebroken in de modellenwereld.

Speelgoedfabrikant Mattel bracht onlangs een Barbiepop met Vitiligo uit, in een nieuwe reeks van Barbiepoppen, om een multidimensionaal beeld van schoonheid en mode te laten zien.

Vitiligo hoeft dus niet voor iedereen negatieve gevoelens op te wekken, maar voor zij die er gelukkig van worden de pigmentvlekken te behandelen, biedt dit nieuwe geneesmiddel nu een mogelijkheid.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie