FriDaily: behandeling met geluidsgolven tegen leverkanker

The Optimist 24 nov 2023 Gezondheid

Oncologen hebben een nieuwe tool om leverkanker aan te pakken, die gebruikmaakt van hoog-energetische akoestiek om tumoren met geluid te vernietigen. De methode – bekend als “histotripsy” – en de apparatuur zijn al succesvol getest bij dieren en mensen.

HistoSonics is een bedrijf dat in 2009 is opgericht om een ​​ultrasoundapparaat te maken dat zowel tumoren screent als histotripsy toedient. Het is voortgekomen uit de inspanningen van wetenschappers aan de University of Michigan die medeoprichters van het bedrijf zijn. Histotripsy is een interessante nieuwe technologie die zich nog in de vroege stadia van klinisch gebruik bevindt. Het is echter een technologie die mogelijk een niet-invasieve behandelingsmogelijkheid kan bieden voor patiënten met leverkanker.

Volgens het persbericht van de U-Michigan werkt histotripsy door gerichte ultrasone golven te gebruiken om microbellen binnenin de tumor te vormen. De krachten die ontstaan als die bubbels zich vormen en instorten, zorgen ervoor dat de massa uit elkaar valt, waardoor tumorcellen worden gedood en het puin wordt opgeruimd door het immuunsysteem. Histotripsy vermijdt de schade en het trauma van invasieve chirurgie en de slopende bijwerkingen van chemotherapie en bestraling. Dit mede dankzij het feit dat het Edison-apparaat ultrasone golven gebruikt. Dit is dezelfde technologie die men gebruikt om baby’s in de baarmoeder te zien. Hierdoor kunnen artsen zeer nauwkeurig zijn bij het richten op welke weefsels worden vernietigd.

Bij twee muizenproeven werd een ander voordeel van deze technologie waargenomen. Ten eerste werd opgemerkt dat zelfs als Edison slechts 50% of 70% van het tumorweefsel kon vernietigen, er latere immuunresponsen bij de muizen werden waargenomen die de tumoren verder verslechterden.

Kankers staan erom bekend zich te verbergen in de gastheer door de biologische handtekeningen van de gastheer te gebruiken om detectie door immuuncellen te voorkomen. Het lijkt erop dat de schokgolf van de ultrasone golven dat verdedigingssysteem heeft neergehaald en het immuunsysteem in staat heeft gesteld de tumoren te signaleren en te vernietigen. Bovendien betekent dit in theorie, en een proef bevestigde dit, dat in het geval van een terugkeer van de kanker, het immuunsysteem het zou kunnen behandelen als elke andere ziekte en het in een vroeg stadium zou kunnen aanpakken.

In de VS is deze techniek nu goedgekeurd. In Nederland gebruikt men de techniek nog niet, maar de deur staat nu wel open.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie