Beeldspraak spreekt boekdelen

The Optimist 27 okt 2020 Zingeving

Soms zegt één beeld meer dan honderd woorden. Deze wijsheid kenden we al, maar nu is er speciaal voor coaches en begeleiders een kaartenset die helpt woord en beeld te geven aan complexe vraagstukken of ingrijpende gebeurtenissen. Het draagt de toepasselijke naam: Beeldspraak.

‘Beelden geven toegang tot emotie en dat brengt beweging, een aanzet tot een oplossing. Dat merkte ik toen ik tijdens de opleiding Systemisch Werk een korte cursus visual harvesting deed en in de les ging tekenen wat ik meegemaakt had. Beeldspraak nodigt uit om ook zelf te tekenen. Daarom bevat de set evenveel blanco kaarten als bedrukte’, zegt Marianne Zuur. Samen met Anouscha Visser kwam ze op het idee voor Beeldspraak. ‘Soms zijn er wel beelden maar nog geen woorden,’ legt Visser uit, ‘dan kan het helpen om intuïtief één of meer kaarten te kiezen en in gesprek met de coach er woorden bij te vinden.’

De kaarten van Beeldspraak zijn methodisch onderbouwd vanuit o.a. systemisch werk, narratieve therapie en oplossingsgerichte coaching. De set bevat 48 beeldkaarten, 48 blanco kaarten, 4 handleidingkaarten met werkvormen, en een zelfmaakdoos. Deze ‘basisset’ is geschikt voor individuele coaching, en groepsgesprekken in team en klas, over allerlei onderwerpen dichtbij de persoonlijke levenssfeer. Visser en Zuur werken aan een uitbreidingsset voor team- en organisatieontwikkeling. En er zijn ideeën voor een uitbreidingsset ‘symbolen’ en ‘archetypen’. Elk van deze drie thema’s is nu al beknopt vertegenwoordigd in de basisset.

Beeldspraak kost €19,50 exclusief verzendkosten en is hier te koop.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie