Bedank deze Valentijnsdag eens de microben in je lichaam

The Optimist 14 feb 2017 Gezondheid

Onderzoek naar de microben in ons lichaam heeft de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. Onderzoekers denken dat deze microben, waarvan de meeste zich in onze darmen bevinden, verantwoordelijk zijn voor vele belangrijke processen in ons lichaam en onze gezondheid, kwetsbaarheid voor allergieën en infecties en zelfs ons humeur beïnvloeden. Ze kunnen ons blijkbaar ook aantrekkelijk maken.

Susan Erdman, microbioloog aan M.I.T., noemt het de “glow of health”. Zij beweert dat microben in je lichaam zorgen voor een gladde huid en glanzend haar.

Deze ontdekking werd gedaan nadat bij de muizen aan wie Erdman probiotische microben uit menselijk moedermelk voerde, een ongebruikelijk dikke vacht groeide. Verder onderzoek bij de mannetjes onthulde een dikke huid met vele actieve haarzakjes, verhoogd testosteronniveau en vergrote testikels. Bij de vrouwtjes waren ook veranderingen in het lichaam vastgesteld, namelijk een verhoogd niveau van interleukin-10-genen – die helpen om ontstekingsziektes te remmen en een succesvolle zwangerschap te stimuleren – en oxytocine, beter bekend als het “liefdeshormoon”.

Erdmans onderzoek suggereert dat de microben in ons lichaam ons aantrekkelijker maken voor potentiële partners en dus ook indirect verantwoordelijk zijn voor ons succes op voortplanting. Wanneer zoogdieren hun partner kiezen aan de hand van de “glow of health” kiezen ze waarschijnlijk niet alleen voor een aantrekkelijke set genen, maar misschien ook wel voor een microbiële gemeenschap die reproductie ondersteunt.

Bron: New York Times
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie