‘Basisinkomen als financiële steun zzp’er’

The Optimist 30 mrt 2020 Economie

Zelfstandige ondernemers die geraakt worden door de coronacrisis krijgen financiële ondersteuning van de overheid. Hun inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau, 1050 euro. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn relatief soepel, maar toch zijn er haken en ogen. Ondernemer Martin Schuurman pleit daarom voor het verstrekken van een tijdelijk basisinkomen aan elke zzp’er.

Afgelopen vrijdag 27 maart werd door het kabinet bekendgemaakt dat 1,2 miljoen zzp’ers gebruik kunnen maken van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo). Omdat er niet wordt gekeken naar het inkomen van de partner of naar vermogen, zijn de voorwaarden om voor de regeling in aanmerking te komen soepel. Volgens Schuurman, oprichter van MKB Brandstof, is het belangrijkste bezwaar dat het inkomen alleen maar wordt aangevuld tot bijstandsniveau.

Basisinkomen

‘Het actuele inkomen wordt afgetrokken van de maximale uitkering. Alle zzp’ers moeten dus gaan aantonen wat hun actuele inkomen is’, legt Schuurman uit. En daar zit volgens hem de crux. Het aantonen van het actuele inkomen is volgens hem ingewikkeld als de maandfactuur nog niet de deur uit is. Bovendien moeten gemeentelijke instanties honderdduizenden aanvragen gaan toetsen. Ondoenlijk aldus Schuurman: ‘Die hebben simpelweg niet de capaciteit om zoveel aanvragen te verwerken.’ Dit laatste bevestigt Linda Voortman, wethouder van Sociale Zaken in Utrecht: ‘Het is inderdaad een zeer ingewikkelde, bijna onuitvoerbare klus.’

Schuurman vindt dat het kabinet de vier miljard euro, het bedrag waarmee voor deze maatregel rekening wordt gehouden, op een doeltreffendere manier kan spenderen. ‘Geef elke zzp’er een tijdelijk basisinkomen van duizend euro per maand, of die nu inkomen heeft of niet. De voordelen zijn overduidelijk: deze maatregel vergt geen uitzoekwerk en dus nauwelijks administratieve rompslomp. Wat betekent dat er snel kan worden betaald, en dat is belangrijk.’ Volgens de ondernemer zijn de uitvoeringskosten van het verschaffen van een basisinkomen minimaal en kost het de regering 1,2 miljard euro per maand. ‘Een schijntje van de negentig miljard die Rutte achter de hand houdt.’

Om het kabinet te laten kiezen voor een tijdelijk basisinkomen, lanceerde Schuurman afgelopen vrijdag een petitie: www.petitiezzp.nl.

In deze roerige tijden mag het duidelijk zijn welke banen er nog écht toe doen. Iemand die een boek schreef over (on)zinvol werk en het basisinkomen is David Graeber. Hoofdredacteur Brian de Mello sprak Graeber eind 2018 over ‘bullshit jobs’ en de mogelijke oplossingen hiervoor. Meer hierover lees je in dit artikel: U had vroeger waarschijnlijk ook een bullshit job.

Bron: MKB brandstof
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

6 reacties op “‘Basisinkomen als financiële steun zzp’er’”

  1. Beste meneer Martin Schuurman,

    De petitie is getekend.
    Wij als paramedici vallen buiten de TOZO regeling.
    Goed dat u de actie in gang gezet heeft.

    Rian Bruijne – van Dorst
    Prevent Care

  2. natuurlijk. al die burocratie leidt tot vertraging en een hoop onnodige uitgaven om het uit te zoeken. Mooi om het te gaan uitproberen toch. Ik ben er al langer voor. Een basis inkomen voor iedereen.

  3. Geweldig initiatief, uitvoerbaar en effectief!
    Grote dank hiervoor! Ik red me nog door online zanglessen te geven, maar mijn vrienden in de muziek en paramedische beroepen verdienen niks nu en dat gaat mij aan het hart.

  4. We zijn als echtpaar beide zelfstandig en ik pedicure ook in tehuizen en mijn echtgenoot begeleid mensen naar Denemarken met a.o., kan nu niemand de grens overkomen in Denemarken

  5. De meeste zpp hebben in de economisch crisis de keuze gemaakt om niet afhankelijk van de staat te zijn. Nu mogen ze niet de dupe worden!!!

  6. Een basisinkomen voor iedereen, daar ben ik al jaren voorstander van, en zeker nu! Gewoon doen, zonder al die bureaucratie.

Geef een reactie