TuesDaily: barmhartigheid

The Optimist 21 nov 2023 Zingeving

De wereld schreeuwt om barmhartigheid. Barmhartigheid voor elkaar, voor de natuur en voor onszelf. Maar wanneer ben je barmhartig? Is er een knop die je kan omzetten? Bestaat barmhartigheid eigenlijk wel?

Barmhartigheid is een soort onaantastbaar begrip, hoewel er wel een definitie bestaat. Barmhartig zijn zij die zich ontfermen over hun medemensen, die in woord en daad hulp en ondersteuning bieden aan degenen die daaraan behoefte hebben. Dit klopt natuurlijk, maar barmhartigheid is een begrip met een lading. Een bitterzoet gevoel, want barmhartig zijn willen we allemaal, maar wie is echt barmhartig?

John van den Hout en Ron van Es filosoferen in de podcast Barm-Hart over dit soort vragen. Hun verhalen zetten aan het denken. Ze vragen zich af of ze barmhartig handelen, maar concluderen eigenlijk dat dat er niet toe doet. ‘We hebben het wel nodig, maar wij gaan er niet over.’ Het is volgens de twee niet aan de mens om te oordelen over barmhartigheid.

Doen wat jouw ziel – of/en dat van een ander – goed doet en uit liefdevol handelen is eigenlijk alles wat we kunnen doen. Barmhartigheid is dan als een virus en het verspreid zonder dat mensen barmhartig zijn. Barmhartig ben je niet, barmhartigheid is.

Meer over barmhartigheid? Luister naar Barm-Hart op luisterkast.nl door op de link te klikken.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie