Automobilisten gewaarschuwd voor sirenes

The Optimist 4 jul 2022 Samenleving

Hoe maken automobilisten ruimte als er een hulpdienst met sirenes aankomt? Vaak ontstaat er lichte paniek omdat men niet weet waar de ambulance, politie-auto of brandweerwagen vandaan komt. Binnenkort start een test met een systeem dat automobilisten waarschuwt voor sirenes en gevaar op de weg.

Systeem op proef

De komende drie jaar gaan zes verschillende fabrikanten samenwerken met het ministerie van Infrastructuur aan de proef die Safety Priority Services (SPS) heet. Het systeem waarschuwt voor gevaar op de weg en als er voertuigen met sirenes en zwaailichten naderen. Daarmee loopt Nederland voorop als eerste land binnen Europa dat via apps en auto’s gaat waarschuwen. Het gaat om apparatuur van ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia en TomTom.

Waarschuwingen

Het systeem moet gebruikers onder meer waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke situaties, zoals spookrijders, boerenblokkades of andere obstakels op de weg. Ook wegwerkzaamheden, slechtweersituaties, een ongeval, een glad wegdek en afgesloten rijstroken kunnen worden gemeld. Bovendien komt er informatie over de geldende maximale snelheid op de weg. Automobilisten die straks gebruik gaan maken van het systeem, krijgen ook waarschuwingen als er een voertuig met sirene en zwaailicht aankomt. Eerst geldt dit voor ambulances, later komen er waarschuwingen voor aanstormende brandweer en politie. De melding laat ook weten uit welke richting het voertuig komt.

Europese regelgeving

Met deze proef sorteert Nederland voor op Europese wet- en regelgeving die in 2025 van kracht wordt. De betrokken bedrijven kunnen in Nederland met de Safety Priority Services-proef alvast testen met het doorgeven van waarschuwingen voor de verkeersveiligheid.

Aan bestuurders wordt in deze testfase gevraagd of informatie van hun auto’s mag worden geregistreerd. Vervolgens worden de data geanonimiseerd en via een beveiligde verbinding met de deelnemende partijen gedeeld.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie