Aspirine helpt, maar 75-plussers moeten wel ermee oppassen

The Optimist 27 jun 2017 Gezondheid

Oudere mensen die aspirine gebruiken als voorzorgsmaatregel tegen hartziekten, doen er goed aan om dit te heroverwegen nadat nieuw onderzoek aantoont dat het geneesmiddel een veel hoger risico op dodelijke maagbloedingen geeft dan eerder werd gedacht.

Mensen van 75 jaar en ouder hebben tot wel vijf keer meer kans om een ernstige maagbloeding te krijgen van aspirinegebruik, waarbij ziekenhuisbehandeling nodig is en die zelfs tot de dood kan leiden, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Dit risico is veel hoger dan uit eerder onderzoek naar voren is gekomen.

Om het genoemde risico te verlagen, moeten ouderen ook een ander geneesmiddel, bekend als protonpompremmers, gebruiken als ze met aspirine willen doorgaan, vertelt onderzoeksleider professor Peter Rothwell. Met daarbij de kanttekening dat deze medicijnen ook weer hun eigen risico’s opleveren, met inbegrip van een verhoogde kans op maaginfecties.

Iedereen die al eens een hartaanval of een beroerte heeft gehad, moet acetylsalicylzuur gebruiken, die als bloedverdunner werkt, adviseren de onderzoekers.

De studie is een van de eerste om de impact van aspirine op de 75-jarige leeftijd te beoordelen. De onderzoekers volgden 3.166 patiënten, waarvan de helft 75 jaar of ouder was. 405 van hen kregen een maagbloeding tijdens het nemen van aspirine.

Hoewel het een probleem is dat alle leeftijdsgroepen treft, hadden de 75-plussers meer dan drie keer meer kans om een ernstige bloeding te krijgen en meer dan vijf keer een kans op bloeding die de dood tot gevolg had. Onder de 65-jarigen kwamen dodelijke bloedingen voor bij 0,5 procent van de mensen – of één persoon op elke 200 – maar dit aantal steeg tot drie mensen per 200 onder de 75-jarigen. En het risico neemt gestaag toe met de leeftijd, zo blijkt.

Als mensen met aspirine willen stoppen, moeten ze de dosering geleidelijk verminderen, aangezien een plotselinge stop het risico op een hartaanval of beroerte kan verhogen, waarschuwen de onderzoekers.

Bron: WDDTY
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.