The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
We krijgen hulp bij onze gezondheid uit onverwachte hoek. Energiebedrijf Essent ontfermt zich over de verwijdering van de vele vierkante meters gevaarlijke asbestdaken die Nederland telt. Als kers op de taart krijgen we er naast gezondheid ook nog eens duurzame energie voor terug.
Blootstelling aan asbest brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Per 2024 zijn asbestdaken dan ook verboden. Een groot energiebedrijf zet zich in voor onze gezondheid en het milieu door asbestdaken te vervangen met zonnepanelen. Nederland telt nu nog 68 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak. Hiervan ligt ongeveer 80 procent in de agrarische sector. Met ‘Dakvrienden’ lanceert het energiebedrijf een project waarmee (boeren)bedrijven hun asbest dak kosteloos kunnen laten vervangen door een nieuw dak. Hoewel het dak kosteloos wordt vervangen, geven de bedrijven weldegelijk iets weg, namelijk ruimte. In ruil tegen het nieuwe dak, wordt het dak gevuld met zonnepanelen waarmee de energieboer groene stroom opwekt. Zo voldoen bedrijven in een klap aan het toekomstige asbestdakenverbod en dragen zij bij aan een gezond en duurzaam Nederland.
De eigenaren die hun dak ter beschikking stellen voor de opwek van groene stroom, zitten hier voor 20 jaar aan vast. Daarna zijn de zonnepanelen van hen. ‘Het vervangen van asbestdaken door een nieuw dak met zonnepanelen is driedubbele winst: het bedrijf een asbestvrij dak, wij de ruimte om groene stroom op te wekken en Nederland meer lokaal opgewekte, duurzame energie’, stelt Stella Brenninkmeijer, directeur Marketing Development van Essent. Volgens Essent is hun plan een welkome oplossing voor vele boeren. ‘Veel agrariërs willen wel graag laten saneren, maar zien op tegen de hoge kosten en het gedoe. Hiervoor biedt Essent de oplossing door agrariërs volledig te ontzorgen, zodat zij zich kunnen richten op hun bedrijf.’
Volgens Essent kost het saneren en vervangen van een asbest dak gemiddeld 30 duizend euro per duizend vierkante meter. Daarbij meldt het energiebedrijf dat menig agrariër dat geld niet op de plank heeft liggen en de subsidiepot van 4,5 euro per vierkante meter voor het verwijderen van asbest daken leeg is. Brenninkmeijer heeft de winst van verduurzaming door Dakvrienden alvast uitgerekend: ‘Op de totale voorraad asbestdaken passen in totaal zo’n 17 miljoen zonnepanelen. Dat is goed voor het stroomverbruik van circa 1,6 miljoen huishoudens en een CO2-besparing van 3,2 Megaton. Dat staat gelijk aan een bos zo groot als 320.000 voetbalvelden, ruim de oppervlakte van Limburg. Door zonnepanelen op de daken te leggen, benutten we beschikbare, geschikte ruimte in Nederland optimaal.’
Wat vind jij van dit initiatief?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Slim idee. Duurzame creatieve oplossing. Mes snijdt aan 2 kanten.
Ik heb geinvesteerd in ” Boer kiest Zon”
Extra belastingaftrek en opbrengst van de panelen door de boer.
Goed en duurzaam
Duurzaam, win-win, werk. Prima idee.
Perfect idee! Dit soort ideeen zouden er vaker moeten zijn. Een project van dit formaat zet zoden aan de dijk!