App voor landregistratie helpt Colombiaanse boeren

The Optimist 12 jun 2019 Samenleving

Na een langlopend conflict werd in 2016 vrede gesloten tussen de Colombiaanse regering en de guerrillagroep FARC. Een van de vredesvoorwaarden was dat de regering binnen zeven jaar de landregistratie op orde zou hebben. Het gebrek aan goede landregistratie was een van de oorzaken dat FARC werd opgericht. Nu is er een Nederlandse applicatie die een oplossing biedt om goede landregistratie te versnellen.

Landregistratie is van groot belang voor kleine Colombiaanse boeren, omdat ze daarvan afhankelijk zijn om een lening te krijgen en investeringen te doen, zo schrijft de NOS. In Nederland wordt landregistratie gedaan door het Kadaster. Dit is een openbaar register dat onder andere landseigendom bijhoudt. Onderzoekers van de Universiteit van Twente zijn een samenwerking aangegaan met het Kadaster en Colombiaanse wetenschappers om de boeren in Colombia te helpen. Het resultaat is een combinatie van een mobiele applicatie en slim geplaatste gps-palen.

Overzichtskaart landbouwgrond

In de applicatie zijn de coördinaten van gps-palen geregistreerd. Hiermee is een kaart met landgrenzen gemaakt die de boeren kunnen zien. Om de kaart te maken is de hulp van dorpsbewoners ingezet. Samen met de boeren hebben zij de grenzen van de landbouwgrond in kaart gebracht. Zodra alle boeren in een gebied hun grenzen hebben aangegeven in de app wordt er een overzichtskaart gemaakt. Hierop zijn alle grenzen in het zwart aangegeven. Bij akkoord van één boer over zijn grenzen, verandert de kleur naar geel, bij akkoord van alle boeren naar groen.

Handvat voor boeren

De applicatie is een handvat voor de boeren. Door de applicatie krijgen de boeren duidelijkheid over hun eigen land en gaat overleg vreedzaam.

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie