Anti-stroperij maatregelen helpen de Siberische tijgers terrein te winnen

The Optimist 27 jun 2017 Natuur & Milieu

Met slechts 20 tot 30 Amur-tijgers die 80 jaar geleden nog in leven waren, begaf dit gracieuze Siberische dier zich op de rand van uitsterven. Tegenwoordig leven er meer dan 500 Amurs in de natuur, dankzij het werk van natuurbeschermers.

De wereld verloor 97% van zijn tijgerpopulatie in ruim een eeuw, maar vorig jaar meldde het World Wildlife Fund (WWF) dat de wereldwijde aantallen in het wild in 2010 van 3.200 zijn gestegen tot ongeveer 3.900 in 2016, dankzij de invoering van anti-strooppatrouilles, habitatbescherming en andere maatregelen.

Deze ommekeer is bemoedigend, maar het WWF is nog niet helemaal tevreden. Daarom heeft de organisatie onlangs een campagne gelanceerd die de tijgerpopulatie in 2022 tot meer dan 6.000 zal moeten doen groeien. Het jaar 2022 is niet voor niets gekozen; het staat bekend als het eerstkomende Chinese jaar van de tijger. Volgens het WWF is een grootscheepse campagne nodig om een flinke stap vooruit te kunnen zetten. Het plan is onder meer om reservaten uit te breiden en de leefgebieden van de tijger in landen als Rusland, Nepal, India en China beter te beschermen.

De Russische regering heeft onlangs een pakket maatregelen ingevoerd om de Amur-populatie te versterken, met inbegrip van het beperken van de kampeermogelijkheden in de tijgergebieden en het verhogen van de boetes voor stroperij en het bezit van tijgerdelen. Deze zijn bedoeld voor de verkoop aan landen in het Verre Oosten waar zij beschouwd worden als grondstof voor producten met medicinale eigenschappen.

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.