Angst is goed voor de productiviteit

The Optimist 18 jul 2017 Gezondheid

Angst. Het wordt vaak als iets negatiefs gezien; zweethandjes en –plekken en een snelle hartslag tijdens bijvoorbeeld een presentatie. Dit kan soms zorgen voor beperkingen, maar angst zorgt ook voor een betere productiviteit. Dit toont een nieuw onderzoek van de American Psychological Association.

Het onderzoek kan helpen om je beter te laten presteren als je weet hoe je erop moet reageren. Volgens de American Psychological Association is angst ‘een emotie die wordt gekenmerkt door spanning, bezorgt vele gedachten en fysieke veranderingen zoals een verhoogde bloeddruk’. Deze symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar het is eenvoudig te verhelpen. Het maakt niet uit welke symptomen je hebt, de behandeling is voor vrijwel iedereen gelijk.

De oplossing zit in het erkennen van angst. Acceptatie is hierbij van groot belang. Hierdoor verdoe je je tijd en energie niet aan hoe slecht angst is, maar juist aan het doel waarop je je hebt gericht. De Amerikaanse psychologenclub zegt daarbij dat het een teken is dat je je buiten je comfortzone bevindt. Wat juist weer positief is. Je moet alleen op jezelf inspreken dat je iets wel kunt in plaats van dat je iets niet kunt.

Dus mocht je een belangrijke presentatie hebben of iets nieuws gaan proberen, zorg er dan voor dat je op jezelf inpraat dat iets zeker gaat lukken. Zo blijf je productief en helpt het bij het ontwikkelen van vertrouwen. Je zet hierdoor je ongemak en angst aan de kant en zult zeker slagen. Mocht dit echt niet lukken en de angst ontwikkelt zich in een stoornis, dan is dit altijd goed te behandelen. En daarbij komt: iedereen is wel eens ergens bang voor, dus niemand hoeft zich er voor te schamen.

Bron: APA
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.