Amerika mogelijk veel eerder ontdekt

The Optimist 3 aug 2020 Samenleving

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature’ tonen aan dat de moderne mens ongeveer 30.000 jaar geleden al rondliep op het Amerikaanse continent, 15.000 jaar eerder dan oorspronkelijk werd gedacht.

Zo’n 15.000 jaar geleden zou de Homo Sapiens vanuit Oost-Azië, via een drooggevallen landbrug tussen Siberië en Alaska, voor het eerst Noord-Amerika bereiken. Dit is de algemene wetenschappelijke consensus. Althans, tot ongeveer een week geleden.

Messen en speerpunten

Onderzoekers geven in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’ aan dat ze bijna tweeduizend kalkstenen werktuigen hebben opgegraven in de Chiquihuite-grot in het noorden van Mexico. De voorwerpen werden waarschijnlijk gebruikt als messen en speerpunten.

De voorwerpen zouden volgens archeoloog en hoofdonderzoeker Ciprian Ardelean aan de Universiteit van Zacatecas in Mexico tussen de 18.000 en 26.000 jaar oud zijn. Dit zou betekenen dat de voorwerpen in de piek van de laatste ijstijd gemaakt zijn.

De nodige voorzichtigheid

Andere wetenschappers die de bevindingen in ‘Nature’ hebben beoordeeld, zijn nog sceptisch over de nieuwe ontdekkingen. Zo vragen ze zich bijvoorbeeld af of de zeer nauwkeurig gedateerde voorwerpen wel afkomstig zijn van mensen en of ze niet zijn gevormd door natuurlijke processen. Om antwoord te geven op deze vragen zullen de onderzoekers in Mexico met meer bewijzen moeten komen.

Bron: Nu.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie