Amazonschaamte groeit

The Optimist 27 mei 2021 Gezondheid

Na vliegschaamte is er nu Amazonschaamte. Deze zien we vooral onder jongeren in de VS, die zich schamen voor hun aankopen bij onlinegigant Amazon. In Nederland is de roep om meer bij lokale, kleine winkels te kopen het afgelopen jaar ook luider geworden.

Diverse boekhandels die tijdens de lockdown dreigden om te vallen, zijn in omgetoverd tot coöperaties, waarbij klanten mede-eigenaar zijn geworden van deze winkels. De betrokkenheid is onder boekenlezers groot. BN’ers riepen regelmatig op om boeken te bestellen bij de lokale boekhandel in plaats van bij grote spelers als bol.com. In de VS is een vergelijkbaar beeld te zien, maar met Amazon als middelpunt. Steeds meer Amerikaanse consumenten zijn ervan overtuigd dat Amazon groeit ten koste van kleine winkels en zelfstandigen. Deze kunnen niet opboksen tegen de concurrentiekracht en het marketinggeweld van Amazon. Er verschijnen zelfs pamfletten met tips om je te verzetten tegen een van de grootste internetbedrijven ter wereld.

Belasting

Oprichter en eigenaar Jeff Bezos van Amazon is in het bijzonder aan kritiek onderhevig. Vooral omdat zijn bedrijf volgens sommigen te weinig belasting betaalt. Onlangs verscheen het boek Tax the rich! (‘Laat de rijken belasting betalen’). Hierin wordt uitgelegd hoe het Amerikaanse belastingstelsel ervoor zorgt dat de rijken rijker worden. Speciale aandacht gaat uit naar de wijze waarop miljardairs de Amerikaanse belastingdienst manipuleren, samen met de politici die ze in hun zak hebben.

Patriotten

Het boek laat ook oplossingen zien om tot een stabieler land te komen waar de welvaart eerlijker verdeeld is. De schrijvers van het boek zijn  verbonden aan de ‘Patriotic Millionaires’, een groep vermogende Amerikanen die een diepe bezorgdheid delen over het destabiliserende effect van ongelijkheid in Amerika. Hun doel is ervoor te zorgen dat de politieke economie van het land is ingericht om te voldoen aan de behoeften van gewone Amerikanen, in plaats van alleen miljonairs. Daarbij hanteren zij drie primaire principes: een zeer progressief belastingstelsel, een leefbaar minimumloon en gelijke politieke vertegenwoordiging voor alle burgers.

 

 

Bron: Patriotic Millionaires
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie