The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Airconditioners redden mensen van overhitting, maar tegelijkertijd vormen ze een gevaar voor het milieu. De bestanddelen die warme lucht in koude lucht omzetten, dragen via broeikasgassen bij aan klimaatverandering. Klimaatopwarming zorgt voor meer behoefte aan airco’s en versnelt zo de opwarming verder. The Optimist presenteert twee duurzame alternatieven.
Het Nederlandse bedrijf Dutch Climate Systems heeft een baanbrekende airco ontworpen. In plaats van schadelijke koelvloeistoffen wordt water gebruikt, waardoor het stroomverbruik tot 80 procent afneemt. Daarnaast is installatie makkelijker doordat installateurs geen certificaten nodig hebben om met koudemiddelen te werken en een lekkage geen impact zal hebben op het milieu.
De airco van Dutch Climate Systems koelt de lucht af met water. In de airco zit een warmteterugwinunit waarin twee luchtstromen worden doorgegeven. In de wisselaar wordt het water verdampt waardoor er een koude luchtstroom ontstaat. De lucht die eruit komt is koeler, maar niet vochtiger.
Er is één probleem. Als het buiten vochtig is, koelt de airco minder goed. In grote gebouwen wordt dit opgelost door de lucht te drogen. In huizen is daar nog geen oplossing voor. Bij warme, vochtige dagen kan de airco misschien wel tot 23 graden afkoelen, maar niet tot 20 graden. Dit terwijl juist vochtige lucht warm aanvoelt.
De fabriek in Nieuwleusen (nabij Zwolle) kan maximaal 10.000 airco’s per jaar produceren. Door de grote vraag, zal de productie snel worden opgeschaald.
Yi Zheng, professor mechanische en industriële techniek aan Northeastern University, bedacht een oplossing waarbij geen elektriciteit nodig is. Hiervoor ontving hij een National Science Foundation Career Award beurs.
Zheng creëerde een duurzaam materiaal dat wordt gebruikt om gebouwen of andere objecten koel te houden. Het koelpapier is gemaakt van onder andere papierafval en heeft binnenin de microstructuur van natuurlijke vezels. Het is milieuvriendelijk in zijn vermogen om energieverbruik te verminderen, maar ook recyclebaar. Het gerecyclede koelpapier werkt net zo goed als het origineel.
Met dit waterafstotende koelpapier worden daken van gebouwen bedekt. Het materiaal weerkaatst hete zonnestralen weg van het gebouw, absorbeert de warmte uit het interieur en geeft deze weg buiten het gebouw. Uit zijn onderzoek bleek dat het koelpapier een kamer met 10 graden in temperatuur kan verlagen.
Bronnen: NU.nl, News.northeastern.edu
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Een enorm bruikbare koeling ontstaat ook door een (in elk geval de ‘klassieke’) warmtepomp uit te breiden met een koelunit(kost € 2.000 a € 2.500).Dit gebruikt super weinig elektrische stroom. Voorbeeld qua werking van ons woonhuis met kantoor: bij buitentemperatuur van 31 graden wordt het binnen 24,5 graden.
Wat een super tip Peter!