The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Een kopje koffie op het terras, noedels van een straatverkoper en eindeloos door de straatjes van een lokale markt zwerven. Het zijn allemaal activiteiten die de zintuigen stimuleren als je op reis bent. Maar ze hebben nog iets gemeen: het zijn activiteiten die je ook prima alleen kunt doen. Toch maken de meeste mensen die ene droomreis niet, omdat ze geen reisgenoot hebben. En daar maken ze een belangrijke fout, volgens reisjournaliste Stephanie Rosenbloom.
‘Als er niemand tegenover je zit, zit je tegenover iedereen’, stelt Rosenbloom. Zij bezocht in haar eentje al heel wat verschillende steden, van New York, Istanboel, Parijs tot Florence. Zij hoopt anderen te inspireren om ook alleen op reis te gaan. ‘Ik wilde graag iets schrijven om mensen het gevoel te geven dat reizen best in je eentje kan. Dat mensen niet hoeven te wachten op het perfecte moment of een datum waarbij het ook past in de agenda van een ander.’
Onder de millennials wordt steeds meer alleen gereisd. In de leeftijdsgroep tot 35 jaar wordt inmiddels drie kwart van de reizen alleen ondernomen. Maar ook onder de babyboomers zie je meer mensen die alleen reizen en onder de 65+-ers wordt het ook steeds meer geaccepteerd. Met name mensen wiens partners niet langer in staat zijn te reizen, gaan op een soloreis. Vroeger was dat nog vreemd, maar nu kunnen mensen gerust zeggen dat ze alleen gaan, zonder dat iemand dat raar vindt.
Volgens Rosenbloom kun je het beste beginnen met een reis waarbij je in een hotel verblijft. Maar alleen reizen betekent beslist niet dat je met niemand een gesprek voert. Sterker nog: de meeste mensen maken juist nieuwe vrienden op hun reizen. ‘De lobby’s van hotels worden steeds aantrekkelijker. Dergelijke gemeenschappelijke ruimtes worden gebruikt om te werken, maar ook om gewoon gezellig wat tijd door te brengen.’
Wat is dan de belangrijkste drempel om te overwinnen? Volgens Rosenbloom is het niet de veiligheid. Dat heeft meer te maken met de plaats waar je heen gaat dan het feit dat je alleen gaat. Nee, prijs is de grootste drempel. Een kamer kost immers altijd hetzelfde, of je nou alleen bent of als een stelletje. Recent onderzoek toont aan dat alleenstaande ouders gemiddeld bijna 700 euro per persoon meer betalen voor een reis, dan als zij als een stel zouden reizen. Sinds de opkomst van luxere hostels en Airbnb’s neemt dat gelukkig af.
Maar volgens Rosenbloom zijn de belangrijkste voordelen van in je eentje reizen het heerlijke ‘alleen-zijn’ en de gelukkige toevalligheden die voorkomen. We kunnen we immers precies doen wat ons hart ons ingeeft. En wanneer je alleen eet of alleen een theater bezoekt is dat misschien eerst nog wat intimiderend, uiteindelijk is het een verrijkende ervaring. Je leert jezelf namelijk als reispartner kennen.
Wij zijn vooral benieuwd hoe grotere reisorganisaties zoals Tenzingtravel deze handschoen zullen oppakken. Heb jij wel eens alleen een reis gemaakt? Hoe beviel dat? Laat het ons weten in de comments!
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Sinds twee jaar leef ik alleen en is een camper mijn huis. Daarmee verplaats ik me ook voor mijn werk. Ik was geen kampeerder en heb leren vragen. Net terug van vier weken voor het eerst alleen naar het buitenland. Fijn om mijn eigen kompas te kunnen volgen en ook om alles alleen te ervaren en te moeten regelen ondanks taalbarrières. Het heeft me verrijkt. Mijn behoefte om te delen met anderen deed ik met foto’s en filmpjes via de app. Alleen reizen? Een aanrader!
Dit is mij uit het hart gegrepen! Ik ben 70+, al zo’n 20 jaar zonder partner en helemaal verzoend en gelukkig met alleen-leven. Ik zoek ieder jaar weer vergeefs naar betaalbare mogelijkheden om ook alleen op vakantie te kunnen. Daarom vroeger ook wel eens met groepsreizen mee geweest, maar veel liever kies ik mijn eigen standplaats en verken daar de omgeving. Helaas, dan struikel ik altijd weer over de hotelkamers, die alleen op 2 personen zijn berekend en die mag ik dan alleen betalen…
Hoe kunnen hotels gemotiveerd worden om meer 1-persoons kamers aan te bieden? Wie heeft adressen, waar zijn ze te vinden?
Als probeersel ging ik vier dagen naar Tessel. Op mezelf, alleen. Eerste oefening was om zélf te kiezen wat ik ging doen. Tweede oefening was om in m’n eentje in een restaurant te gaan eten. Natuurlijk zal het voorkomen dat je daar alleen blijft zitten. En daar is ook niets mis mee. Maar dit gebeurde me de twee avonden dat ik een restaurant bezocht geenszins, beide avonden heb ik met een echtpaar zitten praten. De eerste waren zakenmensen, de tweede, bewoners uit de Schilderswijk (mijn eigen stad, ik weet niet wat ze voor werk deden). In beide gevallen was het heel interessant, leuk, ik had fantastische avonden.
Ik heb diverse reizen alleen gemaakt: 2x Israel, Egypte, Florence, Oostenrijk, Roemenie en altijd veel leuke mensen ontmoet. Samen reizen vind ik ook leuk, als je maar met iemand gaat die openstaat voor nieuwe ervaringen. Soms ga je alleen en vind je tijdens je reis een reisgenoot, dat is ook te gek.
Zo,n 15 jaar geleden ben ik alleen op fietsvakantie geweest. Met als doel: kijken of ik mijzelf aangenaam gezelschap vond. ( daarover had ik een artikel gelezen). Ik vond het best spannend. Een
Ik vond het best spannend, maar het werd een hele leuke week met allerlei leuke ontmoetingen. Ik kan dat thema iedereen aanraden.
In Nederland alleen naar het theater gaan is al een zeldzaamheid. (Assen, Drachten, 20 jaar geleden in Utrecht ook). Ik zie daar ook nooit een andere single die een verzorgde theateravond neemt (eigen tafeltje met bediening, hapje en drankje). Ik vind het heerlijk om te doen. Wie volgt?
Inderdaad, het is jammer dat als je alleen reist, toch moet betalen voor twee. Hopenlijk gaat dat veranderen!
Hoe zou een cruisse zijn in je eentje?
Shirley,
Dat lijkt me heerlijk. Zullen we samen gaan? 😉
Groetjes, Lisette