The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Longkanker is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een van de meest voorkomende doodsoorzaken wereldwijd. Om de ziekte vroegtijdig op te sporen wordt nu de hulp ingeschakeld van kunstmatige intelligentie, ofwel AI.
Longkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker die vaak pas laat wordt ontdekt. Dit laatste heeft een negatieve invloed op de overlevingskans. Een tijdige detectie en behandeling van longkanker kan het sterftecijfer verlagen. AI dat werd ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het Mas General Hospital (MGH) lijkt hierbij een handje te kunnen helpen.
Het risico dat iemand longkanker krijgt wordt meestal voorspeld aan de hand van demografische factoren of klinische gegevens. Volgens onderzoekers van het MIT en het MGH maakt kunstmatige intelligentie deze data overbodig. Zij ontwikkelden een deep learning-model genaamd ‘Sybil’, dat het risico op longkanker kan voorspellen aan de hand van slechts één CT-scan. Het onderzoek werd gepubliceerd in Journal of Clinical Oncology.
Het beeld van een CT-scan van de longen bevat informatie waarmee AI het risico op longkanker kan voorspellen. De ontwikkelaars van Sybil creëerden een algoritme waarmee het toekomstige risico op longkanker zelfs tot zes jaar na de scan voorspeld kan worden. Ook kan het de mogelijke impact van de ziekte beoordelen.
Hoewel de onderzoeksleiders stellen dat er nog veel werk zal moeten worden verzet om kunstmatige intelligentie in de klinische praktijk in te zetten, kan het in de toekomst weleens een grote rol gaan spelen in het voorspellen en tijdig opsporen van ziektes als longkanker.
Bron: ForbesSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties