
The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Veel dier- en plantsoorten staan door de klimaatverandering onder druk. Echter krijgt deze rijke biodiversiteit ondersteuning uit een onverwachte hoek. Artificiële Intelligentie (AI) blijkt behulpzaam te zijn voor het ontdekken van nieuwe soorten.
Een computerwetenschapper en een ecoloog aan de McGill University hebben ontdekt dat het gebruik van kunstmatige intelligentie een revolutie kan veroorzaken om de biodiversiteit op te krikken en natuurbehoud te bevorderen. Hun onderzoek zou beleidsmakers moeten aansporen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen wat betreft het behoud van de natuur- en biodiversiteit.
De studie in Nature Reviews Biodiversity bekeek de zeven ‘wereldwijde kennislacunes op het gebied van biodiversiteit’. Dit zijn gapingen in onze kennis over soorten, zoals hoe ze zich verspreiden en in interactie gaan. Volgens bioloog Laura Pollock, de hoofdauteur van het onderzoek, missen we nog steeds basisinformatie over de natuur. Dit belemmert de ontwikkeling van efficiënte beschermingsmaatregelen.
Momenteel wordt AI alleen in twee van de zeven kennislacunes gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld wel al ingezet om kenmerken van soorten te detecteren uit afbeeldingen, wat helpt bij de identificatie van soorten. Hierdoor kunnen ook nieuwe soorten sneller herkend en geïdentificeerd worden.
Volgens de onderzoekers heeft AI ook het potentieel om de distributie van soorten nauwkeuriger in kaart te brengen. Daarnaast zou het kunnen helpen om interacties tussen verschillende soorten beter te leren begrijpen. David Rolnick, coauteur van de studie, meent dat AI dus massa potentieel heeft om veel van de tekortkomingen rondom biodiversiteit aan te pakken.
Het onderzoeksteam benadrukt het belang van het delen van gegevens, aangezien dit de training van de AI-modellen kan verbeteren en de algoritmen verder verfijnt. Ook ontwikkelt zich hierdoor een ethisch kader voor natuurbehoud.
‘AI verandert de manier waarop de wereld werkt, en kan ten goede of ten kwade aangewend worden’, zegt Pollock. Het is dus een krachtig middel om de huidige biodiversiteitscrisis op te lossen, wat cruciaal is voor de natuur als geheel.
Voor meer informatie, klik hier.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties