AI-camera helpt in strijd tegen stropers

The Optimist 14 mrt 2023 Natuur & Milieu

Nederlands techbedrijf Hack the Planet ontwikkelde een nieuwe camera om stropers het leven zuur te maken. Deze camera houdt live een groot gebied in de gaten waardoor de stropers op heterdaad gepakt kunnen worden.

Olifanten, tijgers en neushoorns zijn slechts een paar van de diersoorten die door stropers worden opgejaagd. Hun vachten, slachttanden en hoorns worden voor veel geld verkocht. In natuurgebieden in Afrika vormen stropers een groot probleem voor bepaalde bedreigde diersoorten. Dankzij een Nederlandse camera wordt het de stropers nu moeilijker gemaakt.

Real time

Het ophangen van camera’s in natuurgebieden is geen nieuw idee. Veel natuurreservaten hebben al camera’s hangen waarvan de batterijen ongeveer om de zes maanden worden vervangen. Pas op dat moment worden de beelden bekeken. Vaak is het leed dan al geschied. Wat deze nieuwe camera’s in de strijd brengen, is dat ze live een groot gebied monitoren.

Artificiële intelligentie

De camera’s worden aangedreven door zonnepanelen. Via een satellietverbinding worden de beelden live gedownload en geanalyseerd. Dit gebeurt met behulp van artificiële intelligentie (AI). De AI bepaalt of er mensen of dieren in beeld zijn. Parkwachters hebben een sensor in hun telefoon die hen op de hoogte brengt van verdachte situaties. Als er stropers actief zijn kunnen ze dus datzelfde moment ingrijpen.

De technologie kan ook worden ingezet in andere situaties. In sommige dorpen hebben boeren bijvoorbeeld last van olifanten die hun gewassen vertrappen. Dankzij deze camera’s kunnen kuddes olifanten nauw in de gaten worden gehouden. Speakers kunnen de olifanten op tijd omleiden zodat ze niet te dicht bij de mensen komen.

Bron: euronews.green
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie