Acupunctuur vermindert pijn in pols

The Optimist 3 mrt 2017 Gezondheid

Acupunctuurbehandelingen zouden de pijn in de pols veroorzaakt door het Carpaletunnelsyndroom (CTS) wel eens kunnen verlichten. En een onderzoek naar de veranderingen van de werking van de hersenen en het zenuwstelsel legt ons uit waarom.

In het onderzoek werden 80 mensen die last hebben van milde tot gematigde pijn door CTS – een aandoening in de pols waarbij de middelste zenuw bekneld is – verdeeld over drie groepen. De eerste groep werd behandeld met acupunctuur in de polsen en enkels. Bij de tweede groep werd deze behandeling beperkt tot de polsen. De derde groep ontving een schijnacupunctuurbehandeling met nepnaalden in de pijnlijke pols. Door middel van MRI-scans en andere testen voor en na de behandelingen werd het effect op de hersenen en zenuwen gemeten.

Bij alle drie de groepen verminderde de pijn. Alleen bij de twee groepen behandeld met echte acupunctuur waren meetbare verbeteringen te zien in de pijncentra in de hersenen en zenuwen. De schijnacupunctuurbehandeling had niet hetzelfde effect en verminderde de pijn slechts tijdelijk.

“Acupunctuur is een veilige ingreep met weinig risico’s en bijwerkingen,” zegt Vitaly Napadow, onderzoeker aan de Harvard Universiteit. “Accupunctuur is perfect voor een eerste aanpak van de pijn, en iets wat patiënten zouden moeten overwegen voordat ze overgaan op ingrijpendere procedures zoals een operatie.”

Bron: New York Times
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie