Aangenaam snelvaren

The Optimist 3 nov 2020 Economie

De gedeeltelijke lockdown gaat nog wel even duren, thuiswerken blijft de norm en sociale contacten zijn beperkt. Om toch even te ontsnappen aan dit beklemmende gevoel is het heerlijk om met de haren in de wind over het water te sjezen. In Nederland mag je op een aantal plekken snelvaren.

Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 kilometer per uur, behalve als het anders is aangegeven. Gelukkig is er een aantal plekken waar er lekker hard gevaren mag worden. Mooie gebieden waar je uren kunt snelvaren zijn de Noordzee, grote delen van het IJsselmeer en het Markermeer. Ook op delen van grote rivieren kan er flink gescheurd worden, zoals de Maas, de Lek en de Rijn, het Haringvliet, de Westerschelde en de Rijnmond. Voor alle snelvaartgebieden en de actuele snelheden per water biedt de snelvaarkaart een handig overzicht.

Comfortabele vaart

Nu het weer wat kouder wordt is het wel fijn met een comfortabele boot het water op te gaan. Een sportcruiser is dan een goede optie. Deze sportboten hebben een kajuit, dus ook met het koudere weer is het plezierig varen.

En net als in de auto-industrie, gaan ook de ontwikkelingen van het elektrisch varen snel. Bij elektrisch varen wordt nog niet snel gedacht aan grote snelheden, maar ook de elektrische buitenboordmotoren worden steeds beter. Door de ontwikkeling van de accu’s zijn er steeds meer snellere elektrische boten op het water te zien. In vergelijking met een benzinemotor zorgt het varen met een elektrische motor voor een stillere, schonere en een onderhoudsvrije vaart.

Bereid je goed voor als je van plan bent om het water op te gaan en lees de (snelheids)regels door en doe het alleen als je geen overlast veroorzaakt voor anderen.

Dit artikel bevat een gesponsorde link. Mede hierdoor kan The Optimist Daily blijven bestaan en lees je iedere werkdag gratis optimistisch nieuws op www.theoptimist.nl/daily.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

7 reacties op “Aangenaam snelvaren”

  1. onbegrijpelijk dat de optimist reclame maakt voor deze benzineslurpende voertuigen, die ook nog eens een enorme geluidsoverlast bezorgen. Geen erg ecologische keuze.

  2. Vreemd dat the Optimist snelvaren zo positief in de kijker zet. Telkens weer als ik dergelijke boten over onze prachtige IJssel naar het merengebied of verder hoor en zie scheuren, denk ik hoe het toch kan dat men zoveel geld besteed aan een vervoersvorm die ver afstaat van natuur en landschap en door de geluidhinder zoveel vogels en mensen schaadt. Mocht bij uw lezers een beklemmend gevoel van de lock down bestaan (snelvaren zou dat opheffen ??), dan is mijn advies met dit prachtige najaarsweer vooral met haren in de wind, de handen in de jas en met de schoenen door de bladeren van park of bos te lopen. Alleen of hooguit met z’n tweeën.

  3. Helemaal eens met vorige recenties “onbegrijpelijk dat de optimist reclame maakt voor deze benzineslurpende voertuigen, die ook nog eens een enorme geluidsoverlast bezorgen. Geen erg ecologische keuze.” Als dit de manier is om met het ongemak om te gaan ben ik niet erg optimistisch. Waarom niet gewoon wandelend en fietsend de natuur in?

  4. Een heel vreemd artikel van de Optimist, deze aansporing om met speedboten “heerlijk met de haren in de wind over het water te sjezen” en dat “er gelukkig een aantal plekken in Nederland zijn waar LEKKER hard gevaren mag worden”. Dat hierdoor overlast gecreëerd wordt in de vorm van herrie, hinderlijke golven, onnodige CO2 uitstoot, om er maar een paar te noemen, ontgaat u kennelijk. Als watersportliefhebber heb ik vaak te maken met deze vorm van “aangenaam snelvaren”, die het plezier van mij en talloze andere watersporters grondig kan vergallen. Met een stevige wandeling of fietstocht kan iedereen hetzelfde effect (losgewaaide haren en het beklemmende gevoel kwijtraken) veel stiller en schoner bereiken!!
    Ik dacht dat jullie streefden naar een betere wereld!?! Ik ben teleurgesteld.

  5. Naar mijn idee past dit “snelvaren” helemaal niet bij alles waarvan ik denk dat The Optimist” voor staat. Ik hoop daarom dan ook dat dit de laatste keer is geweest dat de reclame inkomsten komen uit het plaatsen van artikelen die milieu onvriendelijke activiteiten promoten!

  6. ???? Ik zou het pas optimistisch nieuws vinden als men er in geslaagd is potentiële water-snelheids-maniakken hun gerak te kunnen laten vinden in een simulator ergens binnen.
    Want dat van die ‘haren in de wind’ klopt niet als je in de ‘comfortable kajuit’ zit

Geef een reactie