8 tips voor een ‘groenere’ vakantie in binnen- en buitenland

The Optimist 4 aug 2017 Natuur & Milieu

We staan er niet altijd bij stil, maar op vakantie gaan kan behoorlijk belastend zijn voor het milieu. Wereldwijd veroorzaakt toerisme voor 9% van de uitstoot van CO2. Daar komen nog allemaal moeilijk te meten zaken bij, zoals problemen met zwerfafval, watervervuiling, aantasting van leefgebieden en de negatieve gevolgen voor de lokale bevolking. Het kan daarom geen kwaad om bij de eerstvolgende vakantie te kijken of het reizen misschien iets ‘groener’ kan.

Een aantal tips voor een groenere vakantie.

1. Pak de trein in plaats van het vliegtuig. Duur hoeft dat niet te zijn, het is vaak zelfs goedkoper. Het duurt misschien wat langer, maar het kan ook een avontuur zijn.
2. Compenseer de klimaatuitstoot van je reis. Soms is dat makkelijk doordat luchtvaartmaatschappijen je deze optie geven bij het online boeken. Het is slechts een kwestie van een hokje aanvinken. Maar je kan ook doneren aan duurzame energieprojecten in ontwikkelingsland en organisaties die bomen planten tegen ontbossing.
3. Boek een ecohotel. Hotels met ‘ecodesign’ zijn hotels waar bij het ontwerp rekening is gehouden met duurzaamheid en zuinig energieverbruik. Ze zijn te boeken over de hele wereld.
4. Doe vrijwilligerswerk. Er zijn projecten te vinden op de meest exotische plekken. Denk bijvoorbeeld aan het georganiseerd monitoren van zeeschildpadden op Kreta.
5. Liften is een vorm van carpoolen. Eén auto op de weg is nog altijd beter dan twee. En het is nog goedkoop ook. Als vrouw is voorzichtigheid geboden.
6. Pak de fiets. Er zijn prachtige fietspaden in ons land en avontuurlijke routes, ook in het buitenland. En het is nog goed voor de conditie ook.
7. Overnacht in plaats van in een hotel bij de lokale bevolking. Websites als Like-a-local en Airbnb maken je dat erg makkelijk. Ook couchsurfing is een optie, slapen bij iemand op de bank. Goedkoop én je leert nog eens mensen kennen.
8. Laat geen afval achter. Of beter nog, help mee met opruimen. Er zijn genoeg initiatieven van mensen die acties opzetten om bijvoorbeeld het strand af te struinen en plastic te rapen. Als het mee zit schijnt de zon en kan je daarna nog een lekker stranddagje meepikken ook.

Bron: Het kan wel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.