7 Tips voor een ontspannen tuin of terras

The Optimist 18 aug 2022 Natuur & Milieu

Voor wie beschikt over de luxe van een tuin of een terras, is het deze zomer extra genieten. Als de hittegolven Nederland niet te veel overspoelen, bieden tuinen en terrassen een mooie plek om te ontspannen en om de broodnodige frisse lucht binnen te krijgen.

Het inrichten van je eigen buitenplek is echter vaak een uitdaging. Mensen met groene vingers vinden hun draai wel met bloemen en planten, maar velen worstelen met het gezellig maken van hun tuin of terras. Hier volgen enkele tips:

  • Maak een plannetje voor de inrichting; als je een gigantische tuin hebt, kun je daarvoor een professional inhuren. Zelf een schetsje maken op een A4’tje helpt je een eind op weg en is nog leuk om te doen ook. Houd bij je ontwerp rekening met de stand van de zon gedurende de dag.
  • Zorg dat er voldoende beschutting is tegen te veel zon. Een goede parasol op de juiste plek doet wonderen. Als je deze, indien nodig, makkelijk kunt verplaatsen door een verrijdbare voet scheelt dat een hoop extra zweetdruppels.
  • Zorg voor een ligplek waar je goed kunt ontspannen, zonder dat je veel moet slepen met tuinmeubilair of waarbij je na één seizoen alweer toe bent aan het vervangen van spullen. Bij een gespecialiseerd bedrijf krijg je doorgaans goed advies, waardoor je tuinmeubilair langer meegaat.
  • Wees een tegelwipper: zorg voor voldoende gras om het water een natuurlijke afvoermogelijkheid te bieden. En over regenwater gesproken: een regenton is tegenwoordig geen overbodige luxe, maar een praktisch en duurzaam onderdeel van je woning.
  • Kies zoveel mogelijk voor verantwoord tuinmeubilair. Als je houten artikelen koopt, bijvoorbeeld een tuintafel, kies dan voor FSC hout of voor gerecycled hout. Er is van alles te vinden bij gespecialiseerde winkels, bijvoorbeeld bij de grootste tuinmeubel showroom van Europa, die zich gewoon in het Gelderse Uddel bevindt.
  • Als je tuinmeubilair, je plantenpotten en je parasol er mooi bij staan, kan dat sommige mensen op verkeerde ideeën brengen. Zorg ervoor dat je de waardevolle spullen veilig op kunt bergen als je afwezig bent of leg ze desnoods aan de ketting. Gelukkig biedt de inboedelverzekering vaak uitkomst als er toch iets uit je tuin gestolen wordt.
  • Weet wat voor planten je een plekje geeft. Hebben ze veel of weinig water nodig? Hoe zit het met de schaduw en het onderhoud van al je groen? Er zijn genoeg cursussen en video’s te vinden met tips om beter te leren tuinieren. Het kost je misschien een half uurtje, maar je kunt er jaren plezier van hebben.

 

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Fonteyn.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie