6 redenen om meer voedingsmiddelen vol prebiotica te eten

The Optimist 1 mrt 2017 Gezondheid

Prebiotica zijn voedingsvezels die zich van nature in ons voedsel bevinden.

Een nieuwe studie van de Universiteit van Colorado Boulder (UCB) laat zien dat wanneer probiotica – de goede bacteriën in ons lichaam – deze prebiotische vezels in zich opnemen, ze zich niet alleen vermenigvuldigen – wat onze darmflora verbetert – maar dat zij ook stofwisselingsproducten vrijlaten. Prebiotica zijn ook goed voor een aantal andere dingen. Hier zijn 6 voordelen:

1. Verbeterde slaap

Het nieuwe onderzoek van de UCB suggereert dat voedingsmiddelen rijk aan probiotica zowel onze non-REM-slaap als onze REM-slaap na een stressvolle gebeurtenis kunnen verbeteren.

2. Betere psychologische en hersengezondheid

Voldoende non-Rem-slaap en een juiste voeding kunnen de hersenontwikkeling en -functie van mensen positief beïnvloeden. Slaapproblemen komen vaak voor bij jonge mensen. Daarom is het mogelijk dat het nuttigen van een prebiotica rijk dieet op jonge leeftijd onze slaap kan verbeteren, onze darmmicrobiota kan ondersteunen en een optimale hersen- en psychologische gezondheid kan stimuleren.

3. Verminderde psychologische impact door stress

De onderzoekers van de UCB studie zeggen ook dat de boost in REM-slaap kan leiden tot een minder grote impact op ons psychologisch welzijn. Onderzoek laat zien dat mensen die meer REM-slaap krijgen na een traumatische ervaring minder kans hebben om PTSD (post-traumatic stress disorder) te ontwikkelen.

4. Verminderd risico op darmkanker

Prebiotica kunnen de ontwikkeling van darmkanker voorkomen omdat zij effect hebben op de samenstelling of activiteit van microflora in de darmen.

5. Verhoogd calciumabsorptie

Een dagelijkse inname van prebiotica kan de absorptie van calcium in het lichaam aanzienlijk vergroten en ook de mineralisatie van de botten van pubers verbeteren.

6. Meer verzadigd gevoel na maaltijden

Onderzoek laat zien dat het consumeren van prebiotica het verzadigde gevoel bij mensen verhoogt en zo gewichtsverlies stimuleert. Voedingsmiddelen die deze prebiotische voedingsvezels bevatten zijn asperges, bananen, artisjokjes, cichorei, granen, rauwe knoflook, prei en uien, om er maar een aantal te noemen.

Bron: Treehugger
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie