55-plussers steeds weerbaarder tegen boeven

The Optimist 14 jul 2017 Samenleving

Diefstal door middel van een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor, vooral bij ouderen. Iemand belt aan en probeert met een mooie smoes binnen te komen. Gelukkig trappen steeds minder 55-plussers daar de laatste tijd in.

Als de deurbel gaat en er een onbekende voor de deur staat, wees dan alert. Soms proberen dieven met bedreiging en/of geweld binnen te komen, maar vaker proberen ze het met een babbeltruc of verkleed als meteropnemer of reparateur. Zodra ze binnen zijn, leiden ze het slachtoffer af, doen of ze onwel worden, vragen een glaasje water en ondertussen stelen ze een portemonnee, sieraden of een bankpas.

Onlangs bleek tijdens het evenement VeiligVitaal in Den Haag dat steeds meer potentiële slachtoffers in staat zijn om de babbeltrucs te doorzien, en zo ellende weten te voorkomen. Enkele handige tips die tijdens VeiligVitaal naar voor kwamen:

  • Gebruik een kierstandhouder of een deurketting; kijk eerst door het raam of via een deurspion wat voor volk er aanbelt. Doe nooit zomaar de deur open.
  • Pin nooit aan de deur; zeker niet in het bijzijn van een mogelijke dief. Die kan de pincode afkijken en de pasjes omwisselen voordat je het in de gaten hebt.
  • Vraag altijd om legitimatie en bel bij twijfel de organisatie in kwestie; als er een meteropnemer onverwacht voor de deur staat, vraag diens naam en bel gelijk het energiebedrijf om te verifiëren dat iemand door hen is gestuurd. Houd een lijst met telefoonnummers van bedrijven die aan de deur komen bij de hand.
  • Voorkom woninginbraak door middel van de 3 L’s: licht, lawaai en lang werk. Inbrekers houden niet van licht (lamp bij de voordeur), lawaai (kans om betrapt te worden) en lang moeten ploeteren om binnen te komen (na 3 minuten geven de meesten het op).
  • Laat de post dagelijks weghalen door de buren; een berg brieven en een donker huis geven dieven het idee dat er niemand thuis is en dat ze hun slag kunnen slaan. Tijdschakelaars op de verlichting hebben nut.
Bron: Politie
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.