The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Iedereen heeft er wel eens last van: een slechte nachtrust. Door ons hectische bestaan is het soms lastig om tot rust te komen en voldoende uren te slapen. Met deze vijf tips is dit verleden tijd en zorg je voor een goede nachtrust.
Door elke dag te slapen op verschillende tijdstippen, kan je lichaam erg verward raken. Om dit te voorkomen is het daarom aan te raden om elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Door jezelf deze routine aan te leren, zal je makkelijker in slaap vallen. Probeer dit ook zoveel mogelijk in het weekend aan te houden.
Stressvolle situaties zijn de oorzaak van een groot deel van onze slaapproblemen. Als je de indruk hebt dat dit ook van toepassing is op jouw situatie, is het van belang om de stress aan te pakken. Het aanpakken van de stress kun je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan een massage, mediteren of door recreatief te sporten. Zoek jouw favoriete manier om volledig te ontspannen en zorg daarmee voor een betere nachtrust.
Iedereen die moeite heeft met slapen, is het meer dan eens aangeraden. Een pilletje dat als wondermiddel wordt gezien. Maar hier moet je wel mee oppassen. Dit komt doordat het overgrote deel van deze medicijnen verslavend werken. Na een tijd kan het dus gebeuren, dat je niet meer zonder kan en voortaan moet leven met de bijwerkingen die deze slaappillen met zich meebrengen.
Voor velen een moeilijk punt: minderen met koffie. Door de cafeïne in deze drank kan het lastig zijn om te ontspannen en in slaap te vallen. Probeer daarom ‘s avonds geen koffie of andere dranken met cafeïne te drinken, maar kies voor een variant zonder cafeïne. Rooibos- en kruidenthee, decafé koffie en caffeïnevrije cola kunnen ook, als je de smaak van de caffeïnehoudende dranken niet kan missen. Als je erg gevoelig bent voor cafeïne, dan is het nog verstandiger om ook in de late middag geen koffie meer te nuttigen.
Muziek is erg veelzijdig, het kan je emotioneel en vrolijk maken en het is daarnaast bewezen dat het kan bijdragen aan een geweldige nachtrust. Wanneer je muziek luistert die een tempo heeft van tussen de 60-80 beats per minuut, kan dit helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Ik wil geen beats, en ander slagwerk-gebonk of zo. Ik wil klassiek muziek. Bach Beethoven, Brahms, Tschaikofsky, Stavinsky (deze laatste twee vind ik het modernste wat ik aan kan). Overigens: ik weet niet aan welke apperatuur ik die klassiek moet ontlokken. Alles wat ik ooit had is verouderd (gramofoonplaat, cd, en wat niet al). Waarschijnjlijk is goede raad duur, mar ja geeft u me die raad (indien u dat mogelijk is) toch maar.
Wat ik nog niet heb geprobeerd is liggen op een luchtbed in het water in een mooie groene omgeving. Ga ik vannacht eens proberen!
Aan lezer W. van Doorn mijn advies om een iPod te kopen.
Ja, het lijkt prijzig, maar na 4 (!) andere, goedkopere oplossingen te hebben gekocht, ben ik blij dat ik eindelijk de iPod Nano heb gekocht.
De muziek en ingesproken teksten op mijn iPod helpen mij door MIJN nachten heen, zonder mijn partner te belasten.
Kijk verder ook naar de vele rubrieken op deze pagina: https://www.davidshealthcheck.com/sleep/