5 tips voor een betere stoelgang

The Optimist 7 sep 2017 Gezondheid

Verstopping, een opgeblazen gevoel of diarree. Het is erg vervelend als je darmen hun eigen feestje vieren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om je stoelgang te verbeteren.

1. Eet gezond en gevarieerd

Voor een gezonde stoelgang is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Kies dus zoveel mogelijk voor onbewerkte, pure producten en kauw hier goed op. Producten zoals koekjes en snoepjes zijn natuurlijk wel erg lekker, maar je buik wordt hier vaak niet heel blij van. Natuurlijk mag je wel af en toe eens iets lekkers snoepen, maar je kan ook zelf eens iets bakken wat minder bewerkt is. Vaak is dit nog veel lekkerder.

2. Drink voldoende

Het is belangrijk om elke dag voldoende te drinken. Zeker als je last hebt van verstopping is het goed om eens bij te houden hoeveel je drinkt. De darmen onttrekken namelijk vocht uit de brei die zich in onze darmen bevindt. Maar wanneer jij te weinig drinkt, wordt deze brei steeds harder, waardoor je  darmen verstopt kunnen raken.

3. Kom in beweging

Beweging heeft een erg positief effect op de stoelgang. Je lichaam komt hierdoor natuurlijk in beweging en je darmen dus ook. Voor een betere stoelgang is het dus belangrijk om regelmatig en voldoende te bewegen. Zeker als je last hebt van verstopping kan dit je stoelgang positief beïnvloeden.

4. Ga!

Als je moet, dan moet je. Ga dan ook echt naar het toilet en probeer het niet op te houden. Het is namelijk helemaal niet goed om je ontlasting in te houden. Het uitstellen van de ontlasting zorgt er namelijk voor dat de brei nog meer uitdroogt, waardoor het nog lastiger wordt om naar het toilet te gaan.

5. Zorg voor ontspanning

Zorg er tot slot voor om voldoende te ontspannen. Stress kan vaak heel vervelend op de buik slaan, met als gevolg dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel en/of diarree. Dit is natuurlijk erg vervelend. Probeer daarom om te ontspannen. Heb je veel stress? Neem dan even tijd voor jezelf en ga bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.