5 tips om je werk op je werk te laten

The Optimist 26 jun 2018 Samenleving

In periodes dat het heel druk is, wil het nog wel eens voorkomen dat je je werk mee naar huis neemt. Misschien niet letterlijk, maar wel in je hoofd. Je blijft over bepaalde dingen malen, gaat misschien toch vanuit huis werken en kan het maar niet loslaten. Gelukkig kun je hier verandering in brengen.

Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat je er nu mee moet stoppen en je je vrije tijd precies dat: vrij, moet houden.

Eén ding tegelijk

Je bent met een klusje bezig en opeens komt er een mailtje binnen. Even snel checken wat er in het mailtje staat. Stop. Rond eerst hetgeen af waar je mee bezig was en check daarna pas je mail, anders gaat alles door elkaar lopen en is het niet gek dat je met een overspoeld hoofd naar huis gaat. Heb je last van die mail? Plan dan bijvoorbeeld twee momenten in op de dag dat je je mail checkt en zet hem de rest van de dag uit.

Prioriteit is prioriteit

Sommige dingen hebben minder prioriteit dan andere dingen op je werk. Is er een klusje dat pas over een paar weken af hoeft, maar heb je ook nog een ander klusje die volgende week af moet? Dan weet je wat je moet doen. Doe dus eerst de dingen die prioriteit hebben, zodat je je hier niet thuis ook nog druk om moet maken. Een lijstje hiervoor maken kan ook goed helpen zodat je een beter overzicht hebt.

Grenzen stellen

Het is heel lief en leuk als jij zo’n behulpzame collega bent die alles van anderen overneemt, maar zo kom je natuurlijk minder toe aan je eigen taken én groeit jouw berg werk alleen maar. Stel daarom je grenzen. Het is ook niet erg om een keer nee te zeggen. Of kijk even naar je planning en zeg dat je het nu niet kan doen, maar wel op een later moment als je er de tijd voor hebt.

Ruim de boel op

Ligt je bureau vol met troepjes die eigenlijk weg kunnen of opgeborgen kunnen worden? Tijd om de boel dan eens op te ruimen. Een rommelige omgeving maakt jou minder productief en je zult sneller afgeleid zijn. Hou daarom eens een grote schoonmaak en ruim na elke werkdag nog even je bureau op, zodat je de volgende ochtend weer fris aan het werk kunt.

Thuis is thuis

Sommige mensen kiezen er voor om ook thuis hun mail en telefoon te checken. Het is dan niet heel gek dat je je werk mee naar huis neemt. Zet daarom je werktelefoon uit als je vrij bent en check ook niet meer je mail. Dingen kunnen ook tot de volgende dag wachten en het is ook belangrijk om jouw tijd ook echt als jouw tijd te houden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met