5 tips om als gezin thuisisolatie goed door te komen

The Optimist 27 mrt 2020 Samenleving

Door de coronacrisis worden we opgedragen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het is misschien nog een hele opgave om een langere tijd van thuisisolatie goed door te komen, vooral als er meerdere personen in één huis wonen. Met de volgende tips houd je als gezin de komende periode het hoofd koel.

Volgens Carlo Schuengel, hoogleraar Orthopedagogiek aan de vrije Universiteit Amsterdam, kunnen drie psychologische basisbehoeften verstoord raken door een periode in isolatie te leven, vertelt hij aan NRC. Deze behoeften zijn autonomie, verbondenheid en bekwaamheid.

Routine

Heb je kinderen in huis van ouder dan drie jaar? Maak dan een schema, zegt kinderpsycholoog Tischa Neve aan de krant. Goede afspraken, ritme en structuur dragen volgens haar bij aan houvast en rust. Laat de kinderen vooral meedenken met het schema, dit geeft hen autonomie. Volgens Schuengel hoef je als gezin het schema overigens niet heel strikt te volgen, omdat dit juist weer inbreuk kan maken op hun autonomie.

Beweeg

Thuisisolatie hoeft niet samen te gaan met alleen maar stilzitten. Bewegen is altijd goed, voor ieder gezinslid. Zet beweegmomenten op de planning, doe een actief spel binnenshuis, las een dagelijks danskwartiertje in of laat de kinderen spelen in de tuin of op het balkon. Volgens het RIVM mogen kinderen jonger dan twaalf jaar op dit moment overigens nog naar de speeltuin, mits ze niet verkouden zijn en met het advies om het aantal kinderen dat samenspeelt te beperken.

Haal voldoening uit andere dingen

Volgens Schuengel hebben sommige mensen geen gevoel van voldoening als ze niet meer toekomen aan een volledige werkdag. Omdat bekwaamheid een belangrijk onderdeel van je basisbehoeften is, kun je ervoor kiezen om voldoening te halen uit het helpen en ondersteunen van je kinderen. De hoogleraar vertelt dat het een grote prestatie is om als samenleving ervoor te zorgen dat het virus minder snel verspreidt. Minder werktaken afkrijgen, maar wel je kinderen ondersteunen, maakt een belangrijk deel uit van het grotere geheel. Daar mag je trots op zijn.

Neem rust

Tijdens thuisisolatie heeft iedereen zijn rustmomenten nodig. Bedenk manieren waarop je elkaar kunt laten zien dat je even niet gestoord wilt worden; denk aan bepaalde ruimtes waar iemand zich in alle rust kan terugtrekken of het opzetten van een koptelefoon dat aangeeft dat je niet gestoord wilt worden. Geef daarbij ook je geest wat rust, en zoek niet de hele dag naar nieuws over het coronavirus, dit kan volgens Schuengel mentaal belastend zijn.

Vraag om hulp

Volgens de hoogleraar en de kinderpsycholoog is het belangrijk om hulp te vragen als je merkt dat je het niet meer aankunt. Schroom niet om aan te kloppen voor psychische hulp, digitale hulp kan net zo goed werken als een fysiek consult.

Bron: NRC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie