5 tips om minder voedsel te verspillen

The Optimist 31 aug 2017 Natuur & Milieu

Met de jaren zijn Nederlanders steeds minder voedsel gaan verspillen. In 2010 gooide men nog 48 kilo voedsel per persoon weg. Vorig jaar is dit gedaald naar 41 kilo voedsel per persoon. Een aardige afname, maar dit kan natuurlijk beter.

Niet alleen voedsel wordt verspeeld, maar ook dranken. Zo bleek dat vorig jaar 57 liter per persoon aan dranken is verspild. Wat betreft voeding worden producten als brood en zuivel het meest weggegooid. Erg zonde en ook niet nodig. Maar hoe zorg je er nou voor dat je zo min mogelijk voedsel verspild?

1.  Maak een weekplanning voor het eten. Door een weekplanning te maken voor het eten weet je van te voren wat je elke dag gaat eten en kan je hier beter op inspelen. Let er bij deze planning op om de producten die minder lang houdbaar zijn eerst te eten, zo kan je effectief boodschappen doen.

2. Wanneer je je weekplanning hebt gemaakt, is het handig om een boodschappenlijstje te maken. Door een boodschappenlijstje te maken, zou je alleen de producten in huis moeten halen die je ook echt gaat gebruiken.

3. Kook afgepast. Het wegen van je voeding zorgt er voor dat je niet te grote porties kookt, hierdoor zou je dus precies genoeg eten moeten maken. Je kan natuurlijk ook prima een grotere hoeveelheid koken en deze in porties invriezen, mits je deze porties ook op een later moment gaat eten.

4. Restjes dag. Natuurlijk kan het voorkomen dat je toch iets te veel hebt gekookt. Creëer dan een restjes dag. Of eet het gewoon de volgende dag als lunch of avondeten. Dit kan vaak nog prima en soms smaakt het dan zelfs nog beter!

5. Wees vrijgevig. Heb je toch te veel gekookt of heb je een product liggen wat binnenkort op moet maar waarvan je weet dat jij het niet meer gaat gebruiken? Geef het dan weg aan iemand die het product nog wel kan gebruiken. Op deze manier maak jij iemand blij en hoef je niet het product te verspillen.

Hoe zorg jij er voor dat je zo min mogelijk voedsel hoeft te verspillen?

 

Bron: Rijksoverheid
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.