5 natuurvriendelijke tips om van vliegende insecten af te komen

The Optimist 3 aug 2017 Natuur & Milieu

Augustus staat bekend als de maand waarop allerhande vliegende beestjes goed gedijen. Van fruitvliegjes tot muggen en van wespen tot mieren. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar je hebt ze toch liever niet binnen. Onder het mom van ‘leven en laten leven’ heeft Milieu Centraal een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je de last van al het zoemende ongedierte kan beperken. Zonder gif wel te verstaan, want hoewel toch nog één op de vijf Nederlanders naar de gifspuit grijpt, hoeft dat helemaal niet nodig te zijn.

  1. Ontzeg ze de deur door horren en vlieggordijnen te plaatsen. Ook kieren afplakken is verstandig. ’s Nachts is slapen onder een klamboe effectief tegen de muggen.
  2. Ook insecten houden van een zomers feestmaal. Fruit, ijsjes, vlees op de barbecue. Het trekt van alles aan en ze hebben niet veel nodig. De kleinste voedselrestjes zijn al genoeg voor fruitvliegjes om zich te kunnen vermenigvuldigen. Zorg dus dat je de vuile vaat meteen afwast, etensresten opruimt en regelmatig het aanrecht afsopt. Fruit kan je beter in de koelkast bewaren.
  3. Voorkom het ontstaan van kraamkamers. Muggen broeden op stilstaand water. Zorg dus dat nergens water blijft staan. Denk aan een regenton (afdekken), een dakgoot (ontstoppen), en alle andere mogelijk verzamelplaatsen. Afvoerputjes, bloembakken en zelfs kruipruimtes kunnen een broedplaats zijn. Wie de natuur zelf zijn werk wil laten doen, kan planten in de tuin zetten die natuurlijke vijanden van muggen aantrekken zoals kikkers, libellen en salamanders.
  4. Let op je vuilnis. Vooral fruitvliegjes zijn er dol op. Leeg je afvalemmer regelmatig en hou hem schoon en droog. Vergeet de gft-bak niet, want juist dat soort afval trekt aan. Zet hem ook niet in de zon, en zet de bak als je op vakantie gaat binnen. Ook schoon en droog natuurlijk.
  5. Soms is de oplossing simpeler dan je denkt. Een ventilator waait de insecten letterlijk weg. Als er buiten een windje staat, kan je proberen een tochtje in huis te creëren door verschillende ramen open te zetten.

Mochten deze tips toch niet genoeg helpen, bedenk dan dat in de natuur alles een functie heeft. Zo kunnen wespen bijdragen aan de strijd tegen muggen! Ze eten ze op. Een wespennest van 5000 werkers kan tot wel 100.000 muggen en vliegen per dag vangen.  Zo heeft elk beestje, vliegend, zoemend of stekend, nut.

Bron: Milieu Centraal
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.