5 manieren om zonder pillen van pijn af te komen

The Optimist 27 sep 2017 Gezondheid

Tegenwoordig krijgen we al snel allerlei pillen voorgeschreven wanneer we langs de huisarts gaan voor pijn. Met het slikken van pillen tegen pijn lossen we het probleem echter niet op maar blokkeren we alleen het signaal. Deze vijf alternatieve manieren verlossen je op een onschadelijke manier van pijn.

Acupunctuur

Deze vorm van traditionele Chinese geneeskunde brengt door middel van naalden de energie in het lichaam weer in balans. Uit onderzoek onder bijna 18 duizend volwassenen bleek pijn in nek en rug, chronische hoofdpijn, gewrichtsontsteking tot op het bot, pijn in de schouder met vijftig procent te zijn afgenomen. Hoewel onderzoekers niet zeker weten waarom acupunctuur zulke goede uitkomsten biedt, denken ze dat het te maken kan hebben met het vrijkomen van endorfine.

Medicinale cannabis

Cannabis bevat verschillende werkzame bestanddelen. De cannabis die via de apotheek wordt verstrekt, is van farmaceutische kwaliteit en voldoet aan de hoogste eisen. Deze cannabis is alleen bedoeld voor gebruik als medicijn. Daarom spreken we over medicinale cannabis. In de laatste decennia is een lichaamseigen cannabinoïdsysteem met endocannabinoïden en receptoren ontdekt. Het bestaan van dit systeem levert verklaringen waarom cannabis bij een aantal ziektes en aandoeningen een positief effect heeft. Medicinale cannabis is onder andere werkzaam bij chronische (neurogene) pijn, spasmen (krampen), ontstekingsreacties, misselijkheid als gevolg van bestraling, verminderde eetlust en bij het syndroom van Gilles de la Tourette.

Bijwerkingen van medicinale cannabis komen zelden voor, omdat een lage dosering al voldoende werkzaam is. Bekende bijwerkingen van medicinale cannabis zijn effecten op de stemming, slapeloosheid en hartkloppingen. Andere effecten zijn ontspanning, lachbuien, honger, grotere gevoeligheid voor gewaarwordingen als kleuren en muziek, loomheid en een verstoorde beleving van tijd en ruimte. Ook kan het reactievermogen verminderd zijn, vooral tijdens de eerste uren na gebruik.

Mindfulness meditatie

Mindfulness meditatie is afkomstig uit het Boeddhisme en is een oefening waarbij je door middel van ademhaling je gedachten focust op het hier en nu. Volgens verschillende onderzoeken kan de ontspannende werking  van mindfulness meditatie pijn verlagend werken. Een studie uit 2015 beweert dat het volgen van het meditiatieprogramma Mindfulness-Based Stress Reduction chronische hoofdpijn vermindert. Uit een ander onderzoek bleek dat het zelfde programma helpt bij vrouwen met lage rugklachten.

Tai chi

Tai chi is een Chinese vorm van vloeiende, opeenvolgende bewegingen waarbij focus en ademhaling centraal staan. Er zijn niet veel onderzoeken gedaan naar de effecten van tai chi op chronische pijn, maar een aantal toonden aan dat de bewegingsvorm meer gemak met zich meebrengt. Vooral bij lage rugklachten, ontstekingen aan de knie en fibromyalgie. Mensen die heftige gewrichtsontstekingen hebben kunnen pijnverlichting krijgen door twee á drie keer per week een uurtje tai chi.

Yoga

Yoga is een vorm van oefeningen waarbij ademhaling, balans, kracht en flexibiliteit centraal staan. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gemiddeld tien jaar yoga beoefenden, meer grijze stof in de hersenen hadden dan gezonde mensen die nog nooit yoga hadden beoefend. De grijze stof van de yogi’s bevond zich in delen van het brein die gelinkt worden aan pijnregulatie- en tolerantie.

Bron: Oprah.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.