5 basistips voor een gelukkigere wereld

The Optimist 20 jul 2017 Samenleving

Noorwegen is dit jaar uitgeroepen tot het meest gelukkige land van de wereld. Dit zou onder andere komen door de vrijheid bij het maken van keuzes, de goede regering en de vrijgevigheid.

In Nederland doen we het zeker niet onaardig. We zijn onlangs van een zevende naar een zesde plek gestegen. Maar samen kunnen we de wereld nog gelukkiger maken. Wil jij ook bijdragen aan een meer gelukkige wereld? Lees dan hoe we samen de wereld gelukkiger kunnen maken met behulp van deze tips. Het zijn grotendeels ‘open deuren’, maar het kan geen kwaad om er even bij stil te staan en er een checklist van te maken: heb je vandaag daadwerkelijk iets aan deze vijf zaken gedaan?

Het kan soms in hele kleine dingen zitten, je hoeft niet gelijk wereldvrede te stichten. Minder snel oordelen, beter luisteren naar de behoefte van een ander, een boodschapje halen voor iemand die dat zelf niet makkelijk kan, vrijwillig iets doen voor de maatschappij, alert zijn maar niet overdreven angstig leven; het zijn praktische voorbeelden die onderdeel kunnen zijn van de volgende vijf tips om de wereld inclusief jezelf gelukkiger te maken.

1. Elkaar respecteren
Elkaar respecteren en iedereen als gelijke zien maakt de wereld gelukkiger. Ieder mens heeft zo zijn eigen mening en deze moeten we van elkaar respecteren. We geven elkaar de vrijheid om een mening te hebben. Ook elkaar als gelijken zien is belangrijk, zo ontstaat er minder snel een kloof. Maar wat dacht je van het inleven in elkaar, empathie tonen. Zo leren we elkaar meer begrijpen en zien we de dingen eens vanuit een ander perspectief.

2. Communiceren
Wanneer je elkaar beter wilt leren begrijpen is het belangrijk om met elkaar te praten. Er moet dus gecommuniceerd worden en we moeten samenwerken met elkaar. Door met elkaar te communiceren worden misverstanden uit de wereld geholpen. Er wordt een band geschept. Om goed met elkaar te kunnen communiceren is het ook belangrijk om naar elkaar te luisteren.

3. Help elkaar
Iets voor iemand anders doen zorgt er natuurlijk voor dat de ander gelukkig is, maar daarnaast geeft het jezelf ook een goed gevoel om iets voor een ander te doen. Het mooiste is om iets te doen zonder eigenbelang, dit wordt ook wel altruïsme genoemd. Dit kan al het rechtzetten van een omgevallen fiets zijn of iemand op straat helpen. En wanneer jij iets voor een ander doet, zal een ander dit opvallen en ook sneller iets voor een ander doen. Zo geven we het aan elkaar door en wordt de wereld steeds iets gelukkiger.

4. Creëer samen een sociaal vangnet
Vorig jaar stond Denenmarken op nummer één als meest gelukkig land. Dit kwam onder andere door het grote sociale vangnet. Wij mensen zijn sociale wezens. Is er niemand om je heen, dan kan je je eenzaam gaan voelen. Die sociale contacten hebben we dus nodig, we hebben elkaar nodig. Samen kan je geluk, maar ook verdriet, delen. Maak de wereld dus gelukkig door elkaars sociale vangnet te vergroten. Zet je samen in voor iets waar jullie voor staan en voel je verbonden met elkaar.

5. Een veilige wereld
Een ander belangrijk punt voor een meer gelukkige wereld is veiligheid en vertrouwen. We moeten ons veilig kunnen voelen in de samenleving en vertrouwen in onszelf en in elkaar hebben. Samen kunnen we de wereld veiliger maken door oplettend te zijn. Wanneer we ons veiliger voelen, zullen we ook meer open zijn én natuurlijk gelukkiger.

Bron: National Geographic
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.